Regija
0

HRW o Hrvatskoj: Umjereni napredak u pitanju ljudskih prava

FENA
Stanje ljudskih prava u Hrvatskoj umjereno se popravilo u 2007. godini, dijelom i zbog kandidature zemlje za članstvo u Evropskoj uniji. Ključni problemi koji postoje proizlaze iz ratnog naslijeđa, navodi Human Rights Watch ocjenjujući da Hrvatska nije dovoljno napredovala u uklanjanju preostalih zapreka za povratak i reintegraciju srpskih izbjeglica.

Kako zaključuje HRW u izvještaju za 2008. objavljenom u četvrtak, zabilježeni su neki pomaci ka istinskoj odgovornosti za ratne zločine no nepristraost i djelotvornost procesa koji se odvijaju u hrvatskom pravosuđu i dalje ostaju upitni.

Human Rights Watch izvještava da se do jula prošle godine u Republici Hrvatskoj registriralo 125 hiljada srpskih povratnika od 300 do 350 hiljada koji su izbjegli za vrijeme rata. Od tog broja 60 posto je ostalo živjeti u zemlji. Srbi povratnici, navodi se u izvještaju, suočavaju se s daljnjim nasiljem i zastrašivanjem premda manje nego u prethodnim godinama.

Ova organizacija za ljudska prava ocjenjuje i da je policija djelotvornija u hapšenju osoba odgovornih za međuetničke incidente. Srbi, također, imaju problema s povratom njihovih kuća u kojima živi neko drugi premda postoje sudske odluke u njihovu korist, stoji u izvještaju Human Rights Watcha.

U poglavlju o odgovornosti za ratne zločine podsjeća se na pritužbe hrvatskih vlasti zbog blagih kazni Haškog suda takozvanoj „vukovarskoj trojki“, te na procese koji se vode protiv Branimira Glavaša, Rahima Ademija i Mirka Norca.

U većini procesa za ratne zločine optuženici su Srbi, a radi se o tolikoj disproporciji, ocjenjuje Human Rights Watch, da to sugerira postojanje pristranosti. Od 3.666 sudskih procesa pokrenutih od 1991. godine u 3.604 optuženi su bili sudionici u agresiju na Hrvatsku, a u 62 pripadnici hrvatskih oružanih snaga.

Human Rights Watch navodi se da procese protiv Srba odlikuju upitni standardi, što baca sumnju na pravičnost, posebno u slučajevima onih optuženika kojima se sudilo u odsutnosti ili pak na područjima na kojima su počinjeni zločini.

Od 23 sudska procesa optuženicima u odsutnosti 19 ih se vodilo protiv Srba. Istodobno, u suđenjima koja su se vodila protiv Hrvata znatno je bila izglednija oslobađajuća presuda, podsjeća Human Rights Watch.