Srbijanski političar
0

Hrvatskoj predbacuje nebrigu za izbjeglice

FENA
Srbijanski povjerenik za izbjeglice Vladimir Cucić ocijenio je, u povodu nedavne posjete predsjednika hrvatske vlade Ive Sanadera Beogradu, da dvije zemlje ne gledaju na isti način na rješavanje problema izbjeglica te da Hrvatska ima neizvršene obaveze prema svojim izbjeglim državljanima.

Cucić je pred novinarima u četvrtak u Beogradu sugerirao Hrvatskoj da "bez diskriminacije" ispuni obaveze prema svim svojim državljanima, podsjetivši na približavanje Hrvatske evropskih integracijama.

"Ako sve nas put vodi ka evropskim integracijama, onda svaka država koja to očekuje mora ispuniti obaveze prema svojim državljanima na način na koji je to ispunila Srbija prema svojim državljanima", rekao je Cucić.

On je također ocijenio kako je veoma važno što su ti problemi "stavljeni na svjetlo dana", prenijeli su u četvrtak beogradski elektronski mediji.

Cucić je istakao da u Srbiji živi 90.000 osoba s izbjegličkim statusom i više od 200.000 interno raseljenih te da je do sada oko 300.000 izbjeglih dobilo srbijansko državljanstvo.

"Ako ne vratite temeljna imovinska prava, pošto ste mi vratili pravo glasovanja i dali isprave, ja ne mogu za svoje državljanstvo kupiti ni kilu kruha", rekao je Cucić.

U suprotnom, svaka priča o trajnim rješenjima iluzorna je, izjavio je srbijanski dužnosnik dodavši kako ljudima prvo treba vratiti imovinu i posao.