Nakon 16 mjeseci potrage
0

Hrvatskim vlastima se predao Svjetlan Stanić

FENA
Bh. poduzetnik Svjetlan Stanić, jedan od optuženih za korupciju u slučaju "Maestro" za kojim je hrvatska policija tragala proteklih 16 mjeseci, predao se hrvatskim vlastima desetak dana prije početka suđenja njemu i bivšem potpredsjedniku Fonda za privatizaciju Republike Hrvatske Ivanu Gotovcu zbog korupcije.

Stanić se u pratnji odvjetnika Ante Nobila prije dva dana pojavio na sjednici Izvanraspravnog vijeća Županijskog suda na kojoj je odlučeno da mu se ukine pritvor uz jamčevinu od pola miliona kuna, potvrdio je Hini sudac Vladimir Pavleković, pred kojim bi iduće sedmice trebalo početi suđenje Staniću i Gotovcu.

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) žalio se na prihvaćanje jamčevine, a konačnu odluku donijeti će Vrhovni sud, kako se doznaje, ne prije petka. Do tada Stanić ostaje u zagrebačkom zatvoru u Remetincu u koji je odveden nakon sjednice Izvanraspravnog vijeća.

Iz Ravnateljstva policije kratko su izvijestili da je Stanić uhićen u ponedjeljak te da je, sukladno naredbi zagrebačkog Županijskog suda, smješten u zatvor, no o pojedinostima uhićenja, odnosno Stanićeva dolaska u Hrvatsku, nisu željeli ništa reći.

Tjeralica za Stanićem raspisana je lani u junu nakon što su u antikorupcijskoj akciji "Maestro" uhićena trojica potpredsjednika Fonda za privatizaciju i još nekoliko osoba.

Staniću i bivšem potpredsjedniku Fonda Gotovcu suđenje bi trebalo početi 5. novembra. Sudac Pavleković danas je rekao da je sve spremno za postupak te da se na prvoj raspravi očekuje čitanje optužnice, očitovanje o krivnji te dokazni prijedlozi stranaka.

Sudit će im se u odvojenom postupku od ostalih osmero optuženika iz slučaja "Maestro", koji bi na optuženičku klupu zagrebačkog Županijskog suda trebali sjesti pet dana kasnije. Postupak protiv osmorice voditi će sutkinja Ivana Kršul.

Stanića je USKOK optužio da je podmitio Gotovca i potaknuo ga da zlouporabi položaj i ovlasti kako bi mu omogućio da pod što povoljnijim uvjetima dođe do dionica i imovine društava iz portfelja Fonda - dionica "Dalmacijavina" i splitskog hotela Bellevue u vlasništvu tvrtke Laurus u stečaju.

Nakon Gotovčeva uhićenja lani u lipnju u medijima je objavljeno da mu je Stanić, kao nagradu za odavanje tajnih podataka o uvjetima prodaje "Dalmacijavina" i hotela, dao peku i platio putovanje u Monte Carlo.

Stanić je tada izjavio kako je za svoju navodnu povezanost s istragom u Fondu doznao iz medija te da ga je "posebno neugodno zatekla tvrdnja da je u bijegu, premda ga ni jedno od istražnih tijela nije tražilo".

Kazao je da je sam kontaktirao zagrebačku policiju te da će slijediti preporuke policije, no sve do prekjučer bio je nedostupan hrvatskim vlastima.