Regija
0

Hrvatski vojnik na sudu priznao ubistvo: Dosta mi je agonije

Klix.ba
Županijski sud u Zagrebu
Županijski sud u Zagrebu
Nazapamćen sudski obrt dogodio se na rekonstrukciji ratnog zločina u Medačkom džepu kada je bivši pripadnik Hrvatske vojske Josip Mršić, pod pritiskom savjesti, pred zagrebačkim sudijom i tužiocem, priznao da je u septembru 1993. godine ustrijelio staricu zbog čijeg se ubistva sudi njegovom saborcu Veliboru Šolaji, prenijela je danas hrvatska agencija Hina.

"Dosta mi je agonije. Ja sam je ubio", navodno je kazao Mršić, priznajući na mjestu zločina ubistvo zbog kojega se Šolaji više od godinu dana sudi na zagrebačkom Županijskom sudu, a neko je vrijeme proveo i u pritvoru.

Šolajin advokat Nenad Škare izjavio je za Hinu kako očekuje da će tužilaštvo zbog toga obustaviti postupak protiv njegovog branjenika, tim više što je Mršić ostao pri svom priznanju i nakon što je upozoren da time podliježe krivičnoj odgovornosti.

Pred pravosudnim predstavnicima, ali i Šolajom, Mršić je priznao kako je u vrijeme zločina u Čitluk došao u borbenom vozilu i zastao ispred kuće iz koje se dimilo. Unutra je navodno zatekao staricu, izvukao je ispred kuće i ustrijelio.

Kada je u oktobru prošle godine o istom događaju svjedočio na suđenju Šolaji, Mršić je ispričao da je kao zapovjednik transportera 9. gardijske brigade kroz Čitluk prošao u sklopu operacije "Džep 93", ali da se u tom mjestu nije zadržavao niti vidio ubijene civile.

Posvjedočio je da je Šolaju zapazio tek usput te da kod njega nije vidio pištolj kojim je prema tvrdnjama tužilaštva ubijena starica.

Zbog ubistva srpskih civila i paljenja njihovih kuća i imovine u Medačkom džepu, u prvom postupku koji je hrvatskom pravosuđu prepustio Haški sud, ranije je pravosnažno osuđen ratni zapovjednik 9. gardijske brigade Mirko Norac. U istom je slučaju oslobođen general Rahim Ademi, navela je Hina.