Milorad Pupovac
0

"Hrvatski Sabor treba osuditi zločine nad Srbima"

SRNA
Milorad Pupovac
Milorad Pupovac
Predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća u Hrvatskoj Milorad Pupovac izjavio je da hrvatski Sabor ne bi smio da propusti priliku da donese deklaraciju o osudi zločina prema Srbima.

"Takav dokument je neophodan, jer u Hrvatskoj još nije dovoljno razvijena svijest o velikim stradanjima Srba tokom prethodnih ratova, kao i o odgovornosti bivše hrvatske politike za njih", rekao je Pupovac za nedjeljno izdanje novosadskog "Dnevnika".

On je dodao da je hrvatski predsjednik Ivo Josipović svojim istupima o ratu na prostorima bivše Jugoslavije stvorio uslove za donošenje takvog dokumenta.

"Hrvatska je poslije usvajanja deklaracije o osudi zločina nad Srbima u Skupštini Srbije dobila priliku. Koliko će vremena proći da sličan dokument bude donesen i u hrvatskom Saboru teško je reći, s obzirom na političke okolnosti u zemlji, kao i od sazrijevanja svijesti da su nad Srbima činjeni zločini", rekao je Pupovac.

Poslije donošenja Deklaracije o osudi zločina nad Srbima, predsjednik srpskog parlamenta Slavica Đukić-Dejanović pozvala je parlamente susjednih država da donesu slične dokumente, kojim se osuđuju zločini nad žrtvama ratova na području bivše Jugoslavije.