Izvještaj EU
0

Hrvatski sabor odgovoran za Glavašev bijeg

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Evropska unija upozorila je Hrvatsku da mora hitno da riješe problem stvoren nacionalnim zakonima o neizručenju svojih državljana drugim državama, koji se, kako se navodi, sve češće zloupotrebljavaju za izbjegavanje kažnjavanja za ozbiljne zločine kao što su ratni zločini i organizovani zločin.

U godišnjem izvještaju Evropske komisije o napretku Hrvatske na putu ka EU, u koji je zagrebački "Jutarnji list" imao uvid, ne spominje se ime odbjeglog ratnog zločinca Branimira Glavaša, ali je jasno naveden njegov slučaj kao jedan od dokaza kako je moguće izbjeći odgovornost za zločine bijegom u neku drugu državu čije se državljanstvo može dobiti i onda biti pod zaštitom te države.

Evropska komisija indirektno kritikuje Hrvatski sabor zbog Glavaševog bijega u BiH.

"Sabor je ukinuo imunitet jednoj osobi osuđenoj za ratne zločine tek nakon izricanja prvostepene presude. Ipak, kašnjenje u donošenju te odluke omogućilo je tom zastupniku parlamenta odlazak iz države nakon što je osuđen i proglašen krivim", navodi se u izvještaju.

EU traži da bude riješen "problem bijega od pravde, uključujući i preduzimanje koraka prema sporazumima o izručenju koji bi pokrivali slučajeve za ratne zločine".