Regija
0

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović primio djecu iz Srebrenice

Anadolija
Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović primio je u svom uredu u Zagrebu djecu iz Srebrenice različitih vjeroispovijesti i nacionalnosti, koja se nalaze na osmodnevnom ljetovanju u Republici Hrvatskoj, javio je dopisnik agencije Anadolija.
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Josipović je izrazio je zadovoljstvo zbog četvrtog dolaska malih Srebreničana u njegov ured i poručio im da grade mostove prijateljstva.

"Svi znamo da se u Srebrenici dogodila strašna tragedija, dogodio se veliki zločin, o njemu se treba znati i treba ga osuditi, ali najvažnija je stvar da kako god bilo grozno i strašno nikad ne zaboravite da treba susjedima i prijateljima pružiti ruku", rekao je hrvatski predsjednik i djeci poželio ugodan boravak u Zagrebu i Hrvatskoj.

Predsjednica udruženja "Snaga žene" iz Tuzle dr. Branka Antić-Tauber kazala je kako su u posjetu predsjedniku Hrvatske stigla djeca iz Srebrenice, ali i mališani koji žive u izbjegličkim naseljima u Tuzlanskom kantonu, a potječu iz Srebrenice.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

"Ovo je već šesta godinu zaredom da organiziramo dolazak djece iz tih krajeva Bosne na multinacionalno i multireligijsko druženje, na osmodnevno ljetovanje u Drivenik. Domaćini su nam gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, sušačka gimanzija i katolički skauti“, pojasnila je.

Marin Miletić, vjeroučitelj i organizator projekta, naglasio je kako su u sušačkoj gimnaziji, prije šest godina, povodom Bajrama odlučili skupiti nešto novca i poslati ga djeci Srebrenice.

"Kako bi pomoć prispjela svima, a imamo prekrasan pastoralni dom na starom gradu Driveniku, odlučili smo upriličiti devetodnevno ljetovanje djece iz Srebrenice u Primorsko-goranskoj županiji. Osim mora i kupanja, djeci pripremimo mnoštvo primanja. Bili su kod pravoslavnog paroha, oca Miće Kostića, kod riječkog nadbiskupa Devčića, glavnog imama Hajrudina Imamovića i kod gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela", istakao je Miletić.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

"Niko od nas nije mogao utjecati kada je dolazio na ovaj svijet hoće li on biti Hrvat, Srbin, Nijemac, Austrijanac ili Bošnjak. Trebali bi učiti iz različitosti. Organizatori druženja su Hrvati, katolici i drago nam je da ugošćujemo djecu islamske i pravoslavne ispovijesti, da djeca vide da se itekako može zajedno živjeti u miru i ljubavi", poručio je za vjeroučitelj Miletić.

Djeca su na kraju posjete hrvatskom predsjedniku Ivi Josipoviću, uz pratnju klavira, horski otpjevala "Odu radosti", službenu himnu Evropske unije.

Trideset i šestoro djece iz Srebrenice, uzrasta od 8 do 16 godina, došlo je u Hrvatsku prošle subote i ostat će do sljedeće nedjelje.