Deutsche Welle
0

Hrvatski mediji spasili Milovanovića

FENA
Željko Milovanović kojeg mediji u Hrvatskoj dovode u vezu s ubistvom vlasnika zagrebačkog časopisa Nacional Ive Pukanića, izbjegao je hapšenje u Doboju upravo zahvaljujući tim medijima koji su objavili njegov identitet, prenosi u nedjelju Deutsche Welle.

Kako je javio dopisnik Deutsche Welle iz Banja Luke, Milovanović, koji ima državljanstvo Hrvatske i Bosne i Hercegovine, u bjekstvu je ostavio predmete koji ga direktno dovode u vezu sa ubistvom Pukanića i njegovog saradnika Nike Franjića.

U stanu koji je Milovanović koristio u Doboju, pored crne kacige, koja osumnjičenog, kako su rekli u policiji Republike Srpske (RS), dovodi u vezu sa ubistvom, pronađeni su 10.000 eura i sofisticirana oprema za izvršenje ubistva vrijedna također nekoliko hiljada eura, kao i određena količina oružja.

Međutim, za šefa odjeljenja za istrage i sigurnost Specijalnog tužilaštva RS Darka Ilića su indikativna Milovanovićeva lična dokumenta koja mu je, navodno, izdala administracija Sjedinjenih Američkih Država i iz kojih se vidi da je on boravio u toj zemlji.

Za Milovanovićem, poznatijim kao "Gvera" i "Crveni vetar", je nastavljena potraga u saradnji sa policijama susjednih država.

Inače, radi se o iskusnom bjeguncu pred pravdom koji je u septembru 2004. skokom kroz prozor, pobjegao iz beogradske Palate pravde gdje mu se sudilo. Godinu dana kasnije uspio je da pobjegne i iz zatvora 'KulA' u Bosni i Hercegovini.

Policije u regionu tragaju i za drugim bjeguncem - državljaninom Srbije. Bojana Gudurića zvanog Bajone policija traži oko Novog Sada, prenio je Tanjug.

Deutsche Welle, također, javlja da Elvis Hadžić, koji je uhapšen u Velikoj Kladuši, zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu Pukanića, najvjerovatnije neće biti prebačen u pritvor Suda BiH.

Hadžić će biti prebačen u Sud BiH samo ukoliko kantonalni tužilac okvalificira krivično djelo koje mu se stavlja na teret kao terorizam ili organizirani kriminal.