Optuženi Mićo Cekinović
0

Hrvatska: Zbog ratnog zločina dobio godinu dana zatvora

FENA
Karlovac
Karlovac
Na jednogodišnju zatvorsku kaznu danas je na Županijskome sudu u Karlovcu Mićo Cekinović nepravomoćno osuđen za ratni zločin protiv civila u novembru 1991. godine na slunjskom području.

Cekinović, tadašnji zapovjednik Teritorijalne obrane Primišlja u sastavu tzv. krajinske vojske, osuđen je kao odgovorni za ubistvo civila Pave Ivšića, te zlostavljanje Tome Kosa i njegovo protupravno lišavanje slobode, a oslobođen je optužbe za uništavanje kuća i protjerivanje Hrvata.

Prema riječima sudije Ante Ujevića, za ta djela nije utvrđena njegova neposredna odgovornost iako je sam napad na Slunj imao posljedicu iseljavanje Hrvata.

Obrazlažući presudu, sudac Ante Ujević je rekao kako je utvrđeno da Cekinović, "iako nije naredio da se u Ivšića puca, nije bio dovoljno poduzetan u tome da se to spriječi", pri čemu je podsjetio da za to ubistvo zatvorsku kaznu u Lepoglavi služi Nenad Tepavac.

Također je rekao kako "za napad na Slunj i razaranja" zatvorsku kaznu služi Cekinovićev nadređeni Miljan Strunjaš.

Najniža zatvorska kazna za krivična djela za koja je Cekinović danas nepravomoćno osuđen jest pet godina zatvora, a sudija Ujević obrazložio je i razloge za, kako je rekao, "umanjenje kazne do krajnjih granica".

Naime, sudija je rekao kako je u to vrijeme trebalo ljudskosti i hrabrosti, što je imao Cekinović, koji je spriječio vojnika Grubora kad je nasrnuo na pripadnika Zbora narodne garde Juru Jurašina. Jurašin je Cekinoviću tokom suđenja zahvalio što mu je tada spasio život.

Tužiteljica Gordana Križanić najavila je da će zbog kazne zatvora od samo jedne godine, najvjerojatnije uložiti žalbu, ali o tome će se odlučivati pošto stigne pisano obrazloženje presude.

Luka Šušak, branioc optuženog, također, je najavio žalbu jer smatra da je osuđujuća presuda "donesena bez materijalnih dokaza".