Regija
0

Hrvatska vlada zabranila uvoz nafte iz Irana

FENA
Hrvatska se danas pridružila članicama EU koje su zabranile uvoz, kupnju i prijevoz nafte i naftnih derivata te petrokemijskih proizvoda iz Irana, odlučila je tako Vlada izmijenivši Odluku o provođenju međunarodnih mjera ograničavanja utvrđenih odlukama Vijeća Europske unije.

U Odluci stoji da se, s obzirom na stanje u Islamskoj Republici Iran, toj zemlji uvode međunarodne mjere ograničavanja utvrđene odlukama Vijeća Europske unije iz 2010. i 2011. te, zadnja, od 23. januara ove godine, kojima se Hrvatska pridružila u sklopu saradnje s Evropskom unijom u području Zajedničke vanjske i sigurnosne politike EU.

Zamjenik ministrice vanjskih i evropskih poslova Joško Klisović rekao je da se izmijenjenom odlukom Hrvatska usklađuje sa sankcijskim režimom koji su prema Iranu uvele zemlje Evropske unije.

Time se, dodao je, nadopunjuje postojeći sistem mjera ograničavanja kroz zabranu uvoza, kupnje i prijevoza iranske sirove nafte i naftnih derivata te petrokemijskih proizvoda, kao i zabranu izvoza ključne opreme i tehnike iz Hrvatske za potrebe iranske petrokemijske industrije.

Vlada je ispravila raniju grešku te Nacionalnu središnjicu za nadzor i upravljanje pomorskim prometom iz Splita ponovno vratila u Rijeku, što je učinjeno izmjenom Uredbe o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.

Tu je izmjenu predstavio resorni ministar Zlatko Komadina, koji se nakon mjesec dana bolovanja zbog gastroenteroloških tegoba početkom sedmice vratio u ministarstvo, a danas i na sjednicu Vlade, na što mu je premijer Zoran Milanović poželio uspješan oporavak s visokim radnim ambicijama.

Vlada je donijela i Odluku o rotaciji, broju i organizacijskoj strukturi pripadnika Oružanih snaga RH u mirovnim misijama UN-a.

Po toj odluci, u martu ove godine u mirovnu misiju MINURSO u Zapadnoj Sahari uputu će se, na godinu dana, jedan hrvatski vojnik u svojstvu vojnog promatrača, a u svibnju će u UN-ovu mirovnu misiju u Indiji i Pakistanu UNMOGIP biti upućena dva vojnika, također na godinu dana u svojstvu vojnih promatrača.