Regija
0

Hrvatska Vlada Saboru uputila zakon o zabrani pušenja

FENA
Hrvatska Vlada s današnje je sjednice u saborsku proceduru uputila nacrt prijedloga zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda kojem je svrha utvrđivanje mjera za smanjenje i ograničavanje uporabe duhanskih proizvoda.

Intencija zakona je utjecati na pušače kako bi promijenili svoje navike, kao i zaštititi nepušače od posljedica pasivnoga pušenja, naglasio je hrvatski ministar zdravstva Darko Milinović, dodajući kako u Hrvatskoj pušači čine tek 30 posto stanovništva te da se ovim zakonom želi zaštititi većina, javila je Hina.

Upozorio je i da u Hrvatskoj od posljedica pušenja godišnje umire 10 tisuća osoba, a od neizravnih posljedica, odnosno pasivnoga pušenja još dvije do tri tisuće osoba te dodao kako u svijetu 6 milijuna ljudi godišnje umire od bolesti koje se dovode u vezu s pušenjem.

Prijedlogom ovog zakona svako pakiranje cigareta u Hrvatskoj mora imati otisnuto opće upozorenje o štetnosti pušenja, te dodatno upozorenje koje mora prekrivati najmanje 40 posto vanjske površine zadnje strane pakiranja.

Ujedno, zabranjuje se izravna i neizravna promidžba duhanskih proizvoda, a također se uređuje zabrana pušenje u svim zatvorenim javim prostorima, od čega su izuzete samo psihijatrijske ustanove.

Vrijeme prilagodbe za javne ustanove, kafiće i duhansku industriju vrijeme je 6 mjeseci, dok će se odredbe ovog zakona u obrazovnim i zdravstvenim ustanovama početi primjenjivati osam dana nakon njegove objave.