Opsadno stanje u Podsusedu
20

Hrvatska: Više od stotinu policajaca utvrđuje šta je izazvalo eksploziju na pruzi

SRNA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Više od stotinu policajaca i pirotehničara utvrđuje što je izazvalo eksploziju na željezničkoj pruzi u Zagrebu gdje je rano jutros teretni voz naletio na još neutvrđenu eksplozivnu napravu.

Načelnik zagrebačke policije Goran Burušić rekao je novinarima da još nije poznat uzrok eksplozije u kojoj nije bilo povrijeđenih.

Hrvatski mediji navode da se nezvanično govori da je eksplozija izazvana podmetnutom napravom, ali u policiji ističu da će slučaj okvalifikovati tek nakon uviđaja.

Ekspert za isgurnost Zoran Grgić kaže da je, prema dostupnim podacima, eksploziv dosta nestručno postavljen i da je riječ o jednom počiniocu.

"Onaj koji ga je postavio vjerovatno je računao da će nagib pruge odigrati dodatnu ulogu. Prije bih rekao da je riječ o jednom počiniocu nego o nekoj organizovanoj terorističkoj grupi", rekao je Grgić.

Prema njegovim riječima, ova eksplozija je prvi takav čin u Hrvatskoj od rata.

U dijelu grada gdje je rano jutros teretni voz naletio na nepoznatu eksplozivnu napravu obustavljeni su željeznički i drumski saobraćaj.

Policija poziva građane na strpljenje, uz preporuku da izbjegavaju kretanje tom dionicom, posebno u popodnevnim satima.

Eksplozija se dogodila u 3.50 sati kod željezničke stanice Podsused. Tom prilikom su oštećeni pruga i lokomotiva, kao i nekoliko prozorskih stakala na obližnjim kućama.

Eksplodiralo je na najprometnijem hrvatskom željezničkom magistralnom pravcu kojim uz međunarodne i domaće putničke i teretne vozove saobraća i prigradska željeznica.

Snažna detonacija uznemirila je stanovnike koji tu žive. "Je li ovo Belfast? Živimo li u Iraku ili u Hrvatskoj", pitaju.

Pretpostavlja se da su posljedice eksplozije mogle biti veće da je prugom u tom trenutku prolazio putnički voz, koji ima znatno lakšu lokomotivu.