Regija
10

Hrvatska: Usred Zagreba pronašli radioaktivni uranij

Klix.ba
Foto: Ilustracije
Foto: Ilustracije
Čak 400 kg radioaktivnog materijala koji je bio u četiri bačve u skladištu Instituta Ruđer Bošković u Zegrebu navodno nije bilo nigdje zavedeno.

Odlagalište u Institutu Ruđer Bošković je bilo pretrpano, a neki su uzorci čak bili i nezaštićeni. Uranij se nalazio u starom bunkeru, u četiri plave bačve od 100 litara, kazali su za Večernji list uposlenici Ekoteha koji su ovo ljeto sanirali prostor.

Bačve su vremenom korodirale, a nivo radijacije u skladištu, ali i izvan njega, bio je veći od dopuštenog. U dvjema bačvama je nađen “žuti kolač” koji sadrži pročišćen koncentrat uranijeve rude, piše Večernji.

Uposlenici Ekoteha su pri sanaciji, kako tvrde, naišli na blizu 900 izvora zračenja, a neki su i curili iz kontejnera.

Prema riječima vlasnika Ekoteha Mladena Novakovića, pronađenih gotovo 400 kilograma prirodnog uranija nije bilo zavedeno ni u kakve službene evidencije, a Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost o svemu je obavijestio i Vladu RH. Iz Instituta zasad nema službenih reakcija.

Prirodni uranij se u organizam unosi u tragovima hranom i vodom. Svjetska zdravstvena organizacija ograničila je siguran dnevni unos uranija od 0,6 mikrograma po kilogramu tjelesne mase. Veće količine uranija bi izazvale ozbiljne zdravstvene probleme, pa i smrt.