Regija
0

Hrvatska ušla u program ukidanja viza za SAD

FENA
Hrvatska se pridružila "vrlo malenom klubu" zemalja koje su ušle u program ukidanja viza za Sjedinjene Američke Države, izjavio je u Washingtonu pomoćnik američkog ministra domovinske sigurnosti Stewart Baker u prigodi potpisivanja dokumenta o suradnji s MUP-om RH u unaprjeđivanju sigurnosnih mjera za putovanja hrvatskih građana u SAD.

"Pridružili ste se vrlo malenu broju naroda koji su se službeno obvezali ispuniti uvjete potrebne za Program izuzeća od viza", rekao je Baker u prigodi potpisivanja Izjave o načelima suradnje u unaprjeđivanju dvostranih sigurnosnih mjera za međunarodna putovanja i zahtjevima američkog Programa izuzeća od viza između MUP-a RH i Ministarstva domovinske sigurnosti SAD-a.

Ulazak u program "dobar je za obje zemlje sam po sebi", jer povećava sigurnost i hrvatskih i američkih građana, kazao je Baker i pozdravio hrvatsku spremnost za razmjenu podataka s američkim vlastima.

Hrvatska veleposlanica u SAD-u Kolinda Grabar-Kitarović, koja je potpisala dokument, zahvalila je na naporima administracije predsjednika Georgea W. Busha i na njegovoj osobnoj potpori iskazanoj za lanjskog posjeta Zagrebu da se Hrvatska uključi u program ukidanja viza. Naglasila je da je "Hrvatska spremna ispuniti sve potrebne uvjete, od uvođenje biometrijskih putovnica, do potpisivanja sporazuma o razmjeni informacija, zaštiti granica i sprječavanju terorističkih aktivnosti".

Naglasila je da će program olakšati putovanja i hrvatskih i američkih građana, te pospješiti poslovnu, znanstvenu i drugu suradnju SAD i Hrvatske.

"To je još jedan znak dostignute razine suradnje SAD i Hrvatske i istinskog prijateljstva", kazala je hrvatska veleposlanica, izražavajući očekivanje u uspješan nastavak procesa s novom administracijom Baracka Obame.

Stewart Baker i Kolinda Grabar-Kitarović istaknuli su kako očekuju da će vize za putovanje hrvatskih građana u SAD biti što prije ukinute.

Veleposlanica Grabar-Kitarović, izjavila je za Hinu kako potpisivanje Izjave pokazuje da je "Hrvatska već dobro odmakla" na putu do ukidanja viza.

"To je priznanje dosadašnjih ostvarenja hrvatskih državnih tijela, te poticaj da se ispune ostali uvjeti kako bi hrvatski građani u što skorijoj budućnosti mogli putovati u SAD bez viza", naglasila je.

Pomoćnik za politička pitanja ministra domovinske sigurnosti SAD-a Richard Barth izjavio je za Hinu da je postupak ukidanja viza za zemlje srednje i istočne Europe koje su ga dovršile 2008. - Češku, Estoniju, Mađarsku, Latviju, Litvu i Slovačku - trajao najmanje 18 mjeseci. "Općenito je minimum za to 18 mjeseci", rekao je Barth.

Na pitanje o preprekama i očekivanom trajanju postupka ukidanja viza za Hrvatsku, Barth kazao da se ne radi o "preprekama" već o "ispunjavanju zakonskih uvjeta".

Putovnica EU je "jako važna", a dodatno, zemlje u "Schengenskoj zoni, lakše prolaze graničnu sigurnost", rekao je Barth, dodajući da bi važan korak naprijed bio "Schengenski sporazum za Hrvatsku".

Za ukidanje američkih viza, zakon traži i sporazume o podjeli informacija, jedan o kriminalcima u Hrvatskoj i drugi o osumnjičenima za terorizam, dodao je.

"Na kraju, poslat ćemo u Hrvatsku tehničku ekipu za provjeru, koja će posjetiti granice, vodene granice, rijeke i more, zračne luke, te vrednovati razinu sigurnosti koju imate", naglasio je Barth.

Napomenuo je kako je trajanje postupka ukidanja viza za SAD "nepredvidljivo", te da ponekad može trajati i 10 godina, kao u slušaju Grčke.

Na pitanje pomaže li u postupku ukidanja američkih viza članstvo Hrvatske u NATO-u, Barth je kazao da je "članstvo u NATO-u faktor kod odlučivanja, ali nije zakonski uvjet".

Na temelju potpisane Izjave Ministarstvo domovinske sigurnosti SAD-a namjerava pomoći MUP-u RH u poduzimanju mjera za razvijanje programa, sustava i postupaka vezanih za sigurnost putovanja i granica, razvoj i izdavanje elektroničkih putovnica.

Osim dvaju ministarstava, na potpisivanju dokumenta o pristupanju Hrvatske programu ukidanja američkih viza, koje je uslijedilo posljednjeg radnog dana Busheve administracije, snažno su se angažirali veleposlanstvo RH u Washingtonu kao i veleposlanstvo SAD u Zagrebu.