Regija
1

Hrvatska: Ukrajinci protestovali pred Ambasadom Rusije u Zagrebu

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Oko 180 demonstranata, većinom pripadnika ukrajinske manjine u Hrvatskoj, zaputilo se u koloni s Trga bana Jelačića prema Ambasadi Republike Rusije, protestujući protiv ruske okupacije Krima. Tražili su Putinov odlazak, uzvikivali "Slava Ukrajini!" i pjevali ukrajinske domoljubne pjesme.

Demonstranti su se okupili u 17 sati na Trgu bana Jelačića, prema procjeni policije njih oko 180, gdje su dali jasnu poruku kako žele povlačenje ruskih vojnika s Krima ponavljanjem slogana "Krim je Ukrajina", "Putin, go home“, "Dolje ruski imperijalizam", "Slava Ukrajini".

Demonstranti su istaknuli kako se Ukrajini u posljednje vrijeme aktivno pridružilo 20 miliona pripadnika ukrajinske manjine raspršene širom svijeta.

"Moralna je obaveza međunarodne zajednice, baš zato što se Ukrajina dobrovoljno odrekla nuklearnog naoružanja, da sada intervenira i spriječi rusku opsadu Ukrajine, jer bi to moglo biti pogubno i za evropsku i svjetsku stabilnost. Od hrvatske vlasti očekujemo da izraze svoj stav i glas i da osude agresiju na Ukrajinu i podrže ukrajinski narod u težnji da bude dio porodice evropskih naroda, čemu oni teže", poručio je član demonstranata Viktor Filima, predstavnik ukrajinske nacionalne manjine Grada Zagreba i dodao da se Ukrajinci od prvog dana hrvatske neovisnosti u njoj osjećaju kao u svom domu i da je Ukrajina prva članica UN-a koja je priznala Hrvatsku 19991., kao i da se velik broj Ukrajinaca, posebno u Podunavlju, uključio u odbranu Hrvatske od agresije.

"Putin, dalje od Ukrajine", "Hrvatska je s ukrajinskim narodom", "Stop ruskoj okupaciji", "Zaustavite agresiju Rusije na ukrajinski narod i državu! Krim je Ukrajina!", samo su neki od transparenata koje su demonstranti nosili.

Boris Graljuk, glavni vođa protesta, pred Ruskom ambasadom pozvao je ruske predstavnike da se obrate okupljenima koji su transparentima i cvijećem protestovali praćeni policijskim osiguranjem.

Demonstranti su se mirno razišli nešto prije 19 sati, protesti su prošli mirno, bez policijskih intervencija i nasilja.