Regija
38

Hrvatska: U privatnom stanu klali životinje i pripremali pljeskavice i ćevape za restorane

Klix.ba
Tokom juna na području Krapinsko-zagorske, Zagrebačke i Šibensko-kninske županije provedeni su inspekcijski nadzori podrijekla i označavanja životinja u klaonicama, prijevoza životinja u cestovnom prometu, zdravstvene ispravnosti hrane životinjskog podrijetla koja se nudi na prodaju te sprečavanje obavljanja neregistrirane djelatnosti klanja stoke i prerade mesa.

Tokom te akcije oduzeto je ukupno 2.279,6 kilograma mesa i mesnih prerađevina koji su uništeni, kao i 30 prasadi, 39 janjadi, 5 teladi i jedno june ukupne težine od 1.872 kilograma.

Nadzor je obuhvatio odobrene objekte za klanje papkara, registrirane objekte u poslovanju s hranom životinjskog podrijekla (mesnice) te jedan privatni stan u kojem se, kako navodi Ministarstvo, obavljala neregistrirana djelatnost izrade ćevapa i pljeskavica te klanje životinja, a koji su uglavnom završavali u ugostiteljskim objektima većinom fizičkih osoba, prenosi Index.hr.

Već su postojale određene sumnje da se na nekim mjestima obavljaju neregistrirane djelatnosti klanja životinja i prerede mesa.

U nekim odobrenim objektima za klanje životinja zatečeno je meso životinja bez propisane prateće dokumentacije a shodno tome i bez provedenog propisanog veterinarskog pregleda životinja prije klanja, navodi ministarstvo.