Regija
0

Hrvatska: U akciji "Spačva" uhićeno 12 osoba, za četiri osobe iz BiH raspisana tjeralica

FENA
U operativnoj akciji "Spačva", započetoj potkraj 2007. godine, policijski službenici Policijske uprave (PU) vukovarsko-srijemske u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala uhitili su 12 hrvatskih državljana, osumnjičenih da su dio kriminalne skupine organizirane za protuzakonito prebacivanje osoba preko područja RH, rekao je na konferenciji za novinare održanoj danas u Vinkovcima nečelnik PU-a Josip Grčanac.

Prema njegovim riječima, kriminalnu skupinu činilo je 16 osoba koje su, kako je utvrđeno tijekom kriminalističke obrade, od kraja prošle godine nezakonito preko državne granice prebacili najmanje 24 državljana Turske, Albanije i Srbije.

Od 12 uhićenika, 10 je jutros privedeno u istražni centar Županijskog suda u Osijeku dok su dvije osobe zbog nedostatka dokaza puštene na slobodu. Za šest osoba, među kojima su po jedan državljanin Hrvatske i Srbije te četiri državljanina BiH, raspisana je tjeralica jer su nedostupni.

Među uhićenicima nalazi se i djelatnik PU vukovarsko-srijemske, naveo je Grčanac, dodajući kako je riječ o pomoćniku načelnika policijske postaje u tzv. Spačvanskom bazenu kroz koji je vodio put nezakonitog prebacivanja osoba.

Protiv uhićenog policijskog djelatnika pokrenut je disciplinski postupak te je udaljen iz službe.

Grčanac je također naveo kako je tijekom pretrage objekata koje su koristili pripadnici kriminalne skupine, pronađeno više desetaka mobitela, SIM kartica, komad vatrenog oružja, više komada streljiva, domaći i strani novac te razne zabilješke u svezi s kriminalnom djelatnošću.

Od osoba koje su ilegalno prebacivane naplaćivano je oko 550 eura za rutu od Beograda do Zagreba a od Zagreba do Italije oko 1.100 eura.

Zamjenik načelnika PU vukovarsko-srijemske Miroslav Janić naveo je kako su tijekom 2007. godine pri ilegalnom prelasku državne granice policijski službenici vukovarsko-srijemske policije uhitili 308 a 2006. godine 747 osoba dok je u prva dva mjeseca ove godine uhićeno 15 osoba naspram 80 u istom razdoblju 2007. godine.