Za poboljšanje odnosa
0

Hrvatska tužba protiv Srbije najozbiljniji problem

SRNA
Hrvatska tužba protiv Srbije za genocid pred Međunarodnim sudom pravde je najdublji i najozbiljniji problem u hrvatsko-srpskim odnosima, izjavio je predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, ocijenivši da ta tužba blokira napredak političkih odnosa dvije zemlje.

Pupovac je izrazio nadu da će se naći snage da pitanje te tužbe bude riješeno u skladu sa budućnošću hrvatsko-srpskih političkih odnosa, koji su poslije određenog perioda stagnacije ponovo dospjeli u fazu napetosti.

"Ko god da se ponovo upusti u obnavljanje hrvatsko-srpskog dijaloga to više ne može biti ni protokolarno, ni simbolički, to mora biti supstancijalno", ocjenjuje Pupovac uz napomenu da još nije poznato ko će biti sljedeći predsjednik Hrvatske.   	

Pupovac je za list "Danas" rekao da je, osim pitanja Kosova, povratka izbjeglica i BiH, i odluka Hrvatske da pred Međunarodnim sudom pravde učestvuje u raspravi o legalnosti deklaracije o proglašenju nezavisnosti Kosova ozbiljno obnovila brojna pitanja u vezi s ratom i ratnim raspadom na prostoru Jugoslavije.

On je istakao da je Srpsko narodno vijeće povodom istupa hrvatske Vlade pred Međunarodnim sudom pravde uputilo izjvau predsjednicima Hrvatske Stjepanu Mesiću, Sabora Luki Bebiću, Vlade Jadranki Kosor, kao i predsjedniku Srbije Borisu Tadiću i ambasadorima SAD, EU i Rusije.