Regija
0

Hrvatska: Totalni raspad vlasti, premijer Orešković "nestao"

Klix.ba
Petrov i Karamarko
Petrov i Karamarko
Samo pola sata prije početka danas zakazane sjednice Vlade Hrvatske, u vrijeme kad su se ministri već skupljali u Banskim dvorima, nekoliko ministara dobilo je SMS: "Sjednica Vlade se odgađa zbog iznenadnih obaveza premijera".

Oko 13.30 sati službeni vozač u Audiju je izvezao premijera koji je izašao bez objašenjenja. Malo poslije iz Vlade je iscurila informacija kako je otkazivanju prethodila velika svađa Tihomira Oreškovića, Tomislava Karamarka i Bože Petrova u Vladi. Prema istom izvoru, svađa je potpuno iživcirala premijera Tihomira Oreškovića. No, izvori bliski Petrovu i Karamarku demantirali su svađu.

Premijer je oko 17 sati napustio svoj stan u Teslinoj ulici. Neslužbeno Jutarnji.hr doznaje da je razlog njegovog odlaska uoči sjednice bio izvanredni sastanak kojem je morao prisustvovati, a pogrešne su i glasine, koje su se proširile, da je podnio ostavku.

Sutra je, piše Jutarnji.hr, za Vladu normalan radni dan. No, današnji dan je za ministre bio zbunjujuć. Neki su dobili obavijest o otkazivanju sjednice, a oni koji nisu, zbunjeno su novinarima govorili da ništa ne znaju. Ministre Tomu Medveda i Antona Klimana novinari su uvjeravali da nema sjednice.

"Šta mislite zašto je otkazana sjednica? U Vladi vlada potpuno rasulo. O čemu bismo mi raspravljali? Dok se ne riješi ova situacija s Karamarkom, nemamo o čemu razgovarati", iskreno je rekao jedan od ministara iz redova HDZ-a.

U Mostu za sve optužuju HDZ.

"Ovo je nastavak kaosa. Vlada ne funkcionira. Očekujemo od HDZ-a da riješi pitanje Karamarka i da se dogovore. Sve je stalo", tvrdi jedan Mostov ministar.

Otkazivanje sjednice Vlade konačni je pokazatelj institucionalnog nefunkcioniranja vlasti. Riječ je o Vladi u kojoj ministri rade jedni drugima iza leđa, upliću se jedni drugima u sektore te se smišljaju pravni manevri kako bi se bez odluka Vlade kadroviralo po državnim tvrtkama, pišu hrvatski mediji.

Mediji bliski HDZ-u najavili su da će premijer Orešković, koji se u međuvremenu nikome ne javlja, u naredna 24 sata održati "dramatičan" govor i podnijeti ostavku.