17 godina od oslobađanja Knina
1

Hrvatska sutra obilježava godišnjicu akcije Oluja

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Proslavom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana branitelja Hrvatska će se sutra prisjetiti vojno-redarstvene akcije Oluja u kojoj je prije 17 godina oslobođen Knin i najveći dio zaposjednutoga hrvatskog teritorija.

Akcija Oluja započela je na današnji dan 1995. godine u pet sati ujutro te najavila kraj petogodišnje srpske okupacije koja je počela u ljeto 1990. godine blokadom hrvatskih prometnica, a s vremenom je prerasla u zvjerske napade na hrvatske gradove i sela te ubijanje i protjerivanje nesrpskog stanovništva, u čemu je lokalnim Srbima pomagala i JNA, javila je Hina.

Točno u podne u subotu 5. augusta na kninskoj se tvrđavi zavijorila dvadesetmetarska hrvatska zastava što je označilo oslobađanje Knina kao središta i simbola srpske pobune.

Idući dan, 6. augusta, hrvatske su snage oslobodile Plaško, Lički Osik, Vrhovine, Obrovac, Korenicu, Slunj i Plitvice, a već 7. augusta tadašnji hrvatski ministar odbrane Gojko Šušak objavio je završetak akcije Oluja u bivšim sektorima sjever i jug.

Za 84 sata hrvatske vojne i redarstvene snage oslobodile su nešto manje od 10.500 kvadratnih kilometara, odnosno gotovo petinu države, što je utjecalo na završetak rata u Bosni i Hercegovini te mirnu reintegraciju Podunavlja u ustavno-pravni poredak Hrvatske.

U Oluji su poginula 174 hrvatska vojnika i redarstvenika, a više od 1400 ih je ranjeno.

U znak zahvale hrvatskim braniteljima se od 2008. godine uz državni blagdan Dan pobjede i domovinske zahvalnosti 5. augusta slavi i kao Dan hrvatskih branitelja.

Središnja svečanost i ove će se godine održati u Kninu.