Strah od pada rejtinga banaka
0

Hrvatska strahuje od financijskih problema

SRNA
Najnoviji finansijski problemi u Mađarskoj uz već poznate probleme u Italiji pokazuju da se stanje u okruženju pogoršava i da Hrvatska treba da strahuje da i njen kreditni rejting ne bude spušten nivo junk (smeće), što je poruka da država nije sigurna za ulaganje.

Željko Lovrinčević, savjetnik premijera i član Savjeta Hrvatske narodne banke, podsjeća da će se agencije uzdržati od promjene hrvatskog rejtinga dok ne budu završeni izbori, ali je, po njemu, hrvatski kreditni rejting već srušen i očekuje se izvještaj agencija kako bi to postalo i službeno.

"Hrvatska se nalazi u kontinuitetu u vrlo sličnoj situaciji, pa ako Mađarska već traži pomoć MMF-a to jasno govori da ni Hrvatska neće imati drugog izbora. Već sada bi političari i druge institucije trebali početi raditi na paketu za aranžman ili barem uputiti poruku da su to spremni učiniti jer drugi talas krize će potresti one dijelove Hrvatske koji su bili otporni, a riječ je o finansijskom sektoru", upozorava makroekonomista Lovrinčević. 

On procjenjuje da će  u tom udaru velike banke imati dovoljno kapitala, ali ne i male i srednje banke kojima trebaju strateški partneri za dokapitalizaciju ili spajanje  -  prenose mediji u Hrvatskoj. 

Uz banke, u drugom  talasu krize mogli bi nastradati i turistički i saobraćajni sektor. On kaže da je Hrvatskoj neophodan  "intervencioni okvir" u kojem se mora razgovarati i o pravima iz zakona o radu, ali i ograničenju javnog duga, ali  te se mjere ne mogu provoditi preko noći, pa bi opet teret mogao podnijeti privatni sektor sa gubitkom radnih mjesta i smanjenje plata. 

Lovrinčević kaže da će privredni rast u ovoj i 2012. godini biti na nuli, tako da će ljudi sve teže otplaćivati svoje kredite. Pad rejtinga državi znači zaduženje budžeta od najmanje 7,5 odsto i zaduženje države na domaćem tržištu, a to onda znači i rast kamata građanima. 

"Banke će biti u problemima i zbog sve teže otplate kredita. Hrvatska se nalazi u delikatnoj situaciji, goroj od one u kojoj je bila kad je odlazio bivši premijer Ivo Sanader", zaključuje Lovrinčević.
Drugi put za tri godine mađarska vlada je najavila da će tražiti sklapanje aranžmana s MMF-om čime, očigledno, pokušava ublažiti krah koji im prijeti nakon što je agencija za kreditni rejting "Standard i Poor's" zaprijetila sniženjem rejtinga toj zemlji i nekim njenim bankama.