Regija
0

Hrvatska se priprema za vodeni val koji stiže iz Slovenije u utorak

FENA
Foto: Reporter.si/Arhiv
Foto: Reporter.si/Arhiv
Stožer za zaštitu i spašavanje Zagrebačke županije održao je danas popodne vanrednu sjednicu na kojoj je rečeno da se vodeni val iz Slovenije očekuje u utorak i da do tada treba obaviti sve pripreme, po potrebi angažirati dodatne snage za obranu od poplave, a bude li potrebno, zatražit će se i pomoć oružanih snaga.

Prema informacijama iz Hrvatskih voda, noćas i sutra prijepodne u Sloveniji se očekuju pojačane padavine zbog kojih će doći do povećanja vodostaja rijeka. U utorak se očekuje ulazak vodenog vala iz Slovenije na područje Hrvatske, saopćeno je ureda župana Zagrebačke županije.

Zoran Marković iz Hrvatskih voda kazao je kako trenutne prognoze vodostaja nisu alarmantne, ali da će se detaljnije informacije znati sutra ujutro.

Neka područja su već poplavljena. Premijer Hrvatske Zoran Milanović obišao je poplavljeno područje Sisačko-moslavačke županije, koji je nakon toga novinarima rekao da vijesti nisu dobre i da je moguća čak i evakuacija stanovnika, poručivši kako je potrebno pronaći neki bolji model obrane od poplava.

"Prema onome što sam čuo i vidio, vijesti nisu baš dobre. Očekuje se još vode i moramo biti spremni i na moguću evakuaciju stanovnika. Svi koji stoje na raspolaganju, Hrvatske vode, vojska, vatrogasci i ostali, dat će sve od sebe da se stanje normalizira. Ove se stvari ponavljaju i pitanje je možemo li finansijski pratiti svu tu infrastrukturu i toliko ulagati, ili naprosto neka područja evakuirati, građane osigurati i nakon toga im nadoknaditi štetu", rekao je Milanović koji je sa suradnicima obišao poplavljeno područje.

Istaknuo je da se takve stvari svuda događaju i da je potrebno pronaći neki bolji model odbrane od poplava.

"Mi ćemo biti ljudima na raspolaganju, ali će se to i u buduće događati. Dakle, moramo pronaći neki bolji model od ovoga. Mnogo se ulaže u zaštitu od voda, ali to još nije dovoljno. Isplativije je graditi nasipe tamo gdje je ugroženo više ljudi i gdje je više života", rekao je premijer Milanović.

Nakon sjednice županijskog Stožera za zaštitu i spašavanje, županica Lovrić Merzel proglasila je vanredno stanje na području općine Jasenovac, gdje vodni val još nije prošao.