Regija
24

Hrvatska se koristi svim mehanizmima da spasi Salopeka

FENA
Iako je jučer Egipat započeo racije u više mjesta za koja su sumnjali da bi mogli tamo naći otetog Tomislava Salopeka, jutros nema novih informacija o uspješnosti akcije, a rok od 48 sati koji su teroristi zadali istječe danas.

Sigurnosne snage pretražile su jučer niz terorističkih skrovišta u gradovima Sheikh Zuweid, Rafah i Arish kako bi pokušali doći do novih informacija o Salopeku, prenosi Index.hr.

"Hrvatska Vlada i Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova, koristeći sve mehanizme koji nam stoje na raspolaganju, kontinuirano rade na rješavanju slučaja otetog hrvatskog državljanina. Zbog osjetljivosti situacije i dalje nismo u mogućnosti objavljivati detalje te stoga ponovno apeliramo da se ne objavljuju neprovjerene informacije" saopćili su danas iz Ministarstva vanjskih poslova Republike Hrvatske.

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grbar-Kitarović danas je u Sinju poručila kako će se nastaviti boriti za oslobađanje Tomislava Salopeka, kojega 20 dana drže pripadnici Islamske države. Dodala je kako o pojedinostima ne može govoriti, javlja Nova TV.

"Ovih dana borit ću se za oslobođenje našeg Tomislava. Zbog razumljivih razloga ne mogu vam govoriti o detaljima, ali vam mogu reći da se svi borimo kako bi oslobodili Tomislava", kazala je Grabar-Kitarović.

Podsjetimo, u petak su teroristi produžili rok te egipatskim vlastima dali 48 sati da oslobodi zatočene žene u zamjenu za Salopekov život. Sestra jedne od njih tada je apelirala na teroriste da njena sestra ne želi biti slobodna ako će nedužni čovjek biti ubijen.

Ovo je prva otmica i prijetnja egipatskog ogranka Islamske države. Svjetski mediji pišu kako je događaj uzdrmao zajednicu stranih radnika koji rade za multinacionalne kompanije u Egiptu i pokazuje da islamisti imaju kapaciteta za provedbu svojih planova unatoč masovnoj kampanji koju egipatske snage sigurnosti vode protiv njih.