Regija
0

Hrvatska: SDP u Zagrebu bira Predsjedništvo i Glavni odbor

Klix.ba
Zoran Milanović (Foto: EPA)
Zoran Milanović (Foto: EPA)
U subotu se u Zagrebu održava 13. konvencija najveće opozicione stranke Socijaldemokratske partije (SDP) na kojoj će više od 2.200 delegata birati nova stranačka tijela - 17 članova Predsjedništva i 103 člana Glavnog odbora.

Delegatima će se obratiti predsjednik stranke Zoran Milanović. Dio delegata na konvenciji su po funkciji - zastupnici, članovi Glavnog odbora te predsjednici gradskih i županijskih organizacija, a dio su izabrale gradske i općinske organizacije. Konvencija će početi izvještajom o radu od protekle izborne konvencije 2012. godine, koje će podnijeti Milanović.

On je prije dvije sedmice, po načelu 'jedan član - jedan glas', ponovno izabran za predsjednika SDP-a nakon što je pobijedio protukandidata Zlatka Komadinu.

Delegati će nakon toga pristupiti glasovanju za tijela stranke - 17 članova Predsjedništva i 103 člana Glavnog odbora. Glasanje će se, kao i na prethodnoj konvenciji, provesti elektroničkim putem, prenosi Hina.

Stranačka tijela se biraju uz poštovanje zastupljenosti, na način da je za Glavni odbor predviđena kvota koja pripada svakoj županijskoj, gradskoj i općinskoj te organizaciji SDP-a u Gradu Zagrebu, dok je za Predsjedništvo osigurana regionalna zastupljenost.

U izboru svi delegati glasaju za sve članove tijela, bez obzira iz koje regije ili organizacije dolaze. Po izboru Predsjedništva, izabrani članovi tog tijela odlučit će hoće li se kandidirati za potpredsjednike stranke te će se između onih koji izraze interes izabrati četiri potpredsjednika.

Predsjednika Glavnog odbora na prvoj će sjednici izabrati sam novi Glavni odbor, koji bira i glavnog sekretara stranke te predsjednika i članove statutarne komisije.