Regija
0

Hrvatska: SDA će insistirati na dopunskom pravo glasa

SRNA
Šemso Tanković
Šemso Tanković
Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Hrvatske Šemso Tanković rekao je da će ova stranka insistirati da se vrati i verifikuje dopunsko pravo glasa za pripadnike nacionalnih manjina.

Govoreći o odluci Ustavnog suda kojom je ukinut prvi član Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, zbog čega se na predstojećim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj neće primijeniti dvostruko pravo glasa za manjine, Tanković je na konferenciji za novinare rekao da je ta odluka za SDA očekivana, ali vjeruje da će novonastala situacija ipak biti riješena do izbora.

On smatra da je termin dvostrukog prava glasa neprimjeren i da se radi o dopunskom glasanju. Prema njegovim riječima, u Hrvatskoj su registrovane 22 nacionalne manjine koje imaju pravo da biraju svoje predstavnike i stoga se nada da će to pravo opstati do idućih izbora. 

SDA će, kaže on, na predstojeće parlamentarne izbore najvjerovatnije izaći samostalno, ali svakako će "još razgovarati sa 'velikim' strankama, imajući u vidu oko 35.000 bošnjačkih birača što nije zanemariv broj".

Ustavni sud je 29. jula ukinuo prvi član prošle godine izmijenjenog Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, ocjenjujući neustavnom odredbu po kojoj se manjinama koje u Hrvatskoj učestvuju sa više od 1,5 odsto stanovnika, unaprijed obezbjeđuju najmanje tri zastupnička mjesta na osnovu opšteg biračkog prava. 

Sud je mišljenja da sa ustavno-pravnog aspekta institut dvostrukog prava glasa nije sporan, odnosno da birači imaju pravo da biraju zastupnike u deset izbornih jedinica u okviru opšteg izbornog sistema te u posebnim izbornim jedinicama za manjine, ali i naglasio da ta pravila iz Ustavnog zakona o pravima manjina, zbog navedene sporne odredbe, na predstojećim parlamentarnim izborima nije dopušteno primijeniti.