Regija
89

Hrvatska: S dva klika moguće kao dobrovoljac otići na front u Ukrajinu

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Primjer Ive Dumančića, hrvatskog dobrovoljca koji se otišao u Ukrajinu boriti, kako je rekao, iz ideala, a ne za novac, pokazuje kako se u Hrvatskoj već duže vrijeme regrutuju borci i svako ko želi može prilično lako otići tamo.

Iako je u četvrtak potpisanom sporazumu o primirju predviđen brz odlazak stranih boraca iz Ukrajine, teško je za očekivati da će odluka biti poštovana jer na proruskoj strani ima mnogo ruskih boraca, a na ukrajinskoj je međunarodna bojna Azov udarna snaga, piše Tportal.hr.

"Na Wikipediji sam nešto čitao o desnom sektoru i Ukrajini. Vidio poveznicu društvene mreže, kliknuo i pronašao da je ubrzo neki sastanak tih dobrovoljaca koji idu u Ukrajinu. Otišao sam na sastanak u jedan kafić na Kustošiji i to je sve", kazao je Dumančić u telefonskom razgovoru HRT-u iz Ukrajine.

I zaista, otići boriti se u Ukrajinu prilično je lako, za razliku od rata u Libiji kad su se kontakti za regrutovanje za borbu na Gadafijevoj strani skrivali, ili u još aktualnijoj Siriji. Jednostavnim pretraživanjem na internetu lako se dođe do Facebook stranice Podrška narodu Ukrajine na kojoj je poziv svim dobrovoljcima koji se žele pridružiti ukrajinskoj revoluciji. Stranica ima više od 15 hiljada lajkova.

U posljednjem postu objavljenom u srijedu navečer, dakle gotovo istovremeno dok se dobrovoljac Dumančić telefonom iz Ukrajine javio za HRT, objavljen je poziv svima koji se žele pridružiti dobrovoljačkoj pukovniji i boriti u istočnoj Ukrajini da imaju mogućnost pridružiti se "Dobrovoljačkom Ukrajinskom Odredu" stranke Desni sektor.

Većinu boraca u jedinici Azov čine stranci. Rusi je smatraju pronacističkom, a Jelena Jurišić s Hrvatskih studija, stručnjakinja za Rusiju, kazala je da je riječ o privatnoj vojsci moćnog ukrajinskog tajkuna. Na stranici stoji da je 'Bojna Azov' u sastavu Ministarstva unutrašnjih poslova Ukrajine.

U postu se navodi da trebate doći u Kijev, gdje će vas dočekati, smjestiti, obučiti na poligonu tokom dvije sedmice, i poslije toga možete krenuti za Donbas. Potrebni su lični dokumenti, ali i rendgenski snimak pluća i nalazi na HIV i hepatitis. Na stranici se navodi i da se u Hrvatskoj priprema grupa ljudi koja će uskoro krenuti u Ukrajinu.

Regrutovanje u Hrvatskoj pokrenuo je Francuz Gaston Besson, dobrovoljac Domovinskog rata, piše Tportal.hr.

Besson je u septembru prošle godine dao opsežan intervju za Jutarnji list u kojem je javno objavio da okuplja borce za jedinicu Azov koja je stacionirana kod grada Mariupolja gdje se očekivalo otvaranje fronte, što se kasnije i dogodilo. Navodi se da niko ne dobiva plaću, uključujući i Ukrajince da imaju vrlo ograničen budžet. Sve se temelji na idealima.

"Vi ćete dobiti ovdje samo probleme, rat, avanturu, možda i smrt, ozbiljnu povredu, ali sigurno također i velike uspomene i prijatelje za cijeli život", poručio je Besson znatiželjnicima.

Njegove riječi potvrdio je za HRT u srijedu i Dumančić koji je kazao da je motiv bio pomoći ukrajinskom narodu i da ondje nema ni za cigarete.

"Plaće gotovo da i nema, a ako je bude, bit će najvjerojatnije oko 200 dolara", izjavio je.