Regija
0

Hrvatska: Referendum o ulasku u EU 22. januara

SRNA
Hrvatski sabor odlučio je danas da referendum za ulazak Hrvatske u EU bude održan 22. januara.

Za ovu odluku glasala su 124 poslanika, dok je uzdržano bilo 11 poslanika iz HDSSB-a Branimira Glavaša i Hrvatski laburisti, koji su tražili odgađanje referenduma za tri mjeseca, odnosno do sredine februara kako bi se građani informisali o EU.

Pitanje koje će građanima biti postavljeno na referendumu glasi "Jeste li za članstvo Hrvatske u EU".

Novi hrvatski premijer Zoran Milanović zahvalio je dosadašnjoj vladi na odrađenom poslu, navodeći da treba poštovati mišljenje građana koje je u postocima prema anketama manje sklono EU od broja građana koji su izašli na izbore.

"Građani su s razlogom skeptični. Ne slažu se svi s datumom 22. januar", rekao je Milanović.

Dosadašnji premijer hrvatske i lider HDZ-a Jadranka Kosor pozvala je građane da u što većem broju izađu na referendum i daju podršku kako bi Hrvatska 1. jula 2013. godine postala punopravna članica EU.

Poslanik HDSSB-a Zoran Vinković rekao je da postoji niz stručnih tekstova objavljenih o problemima u vezi EU koje bi trebalo proučiti prije referenduma. "Da li je EU sveti istorijski cilj građana ili želja oligarhije za skupim briselskim foteljama", upitao je Vinković. 
Poslanik Hrvatskih luburista Branko Vukšić rekao je da laburisti traže odgađanje referenduma, jer 90 odsto građana ne zna gotovo ništa o EU. On je poručio da njegova stranka ne spada među evroskeptike, već da ne želi da se građani plaše rokovima za koje nema opravdanja.