Regija
92

Hrvatska: Radnik koji je na poslu provodio 26 sekundi dobio otkaz

Klix.ba
Radnik Ministarstva vanjskih poslova Hrvatske koji je na poslu provodio svega 26 sekundi otpušten je sa svog radnog mjesta.

Andrija Rapsudić proglašen je državnim neradnikom broj jedan. Naime, one je na poslu provodio svega 26 sekundi, a pravdao se da je to zbog toga što nema ured i stol.

Kako su ranije izvijestili hrvatski mediji Raspudić je vraćen iz Brisela u julu prošle godine. Povučen je s mjesta atašea jer je imao samo srednju školu. Kada je vraćen plaća mu je smanjena.

A, on je tvrdio da mu je od februara plaća potpuno obustavljena te je zbog toga dolazio u Ministarstvo, provlačio karticu i odlazio.

No, u Ministarstvu su tvrdili drugačije.

"S obzirom na četiri rješenja, kojima mu se pokušalo izaći u susret i rasporediti ga u skladu s njegovom stručnom spremom i zvanjem, a niti na jedno se nije žalio, na što je imao pravo, gospodin Raspudić je imao i četiri radna stola i četiri radna zaduženja, koja je odbijao ispuniti", istakli su.

Zbog birokratije , kako su kazali, bilo je komplikovano uručiti mu otkaz, pa su plaćali doprinose, a on je svaki dan provlačio karticu.

No nakon što se pet dana nije pojavio na poslu on je dobio otkaz.

"Ove sedmice mu je uručeno rješenje o otkazu. Razlog je to što se nije pojavio na radnom mjestu pet dana za redom. Zakon je tu jasan", rekli su u Ministarstvu.

No, Raspudićev advokat tvrdi da je njegov klijent na godišnjem odmoru, a iz Ministarstva ističu da nije jer nije dobio rješenje o godišnjem odmoru, objavio je Večernji list.