Regija
0

Hrvatska predsjednica u prvoj službenoj posjeti Vatikanu

FENA
Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u srijedu putuje u Vatikan u svoju prvu službenu posjetu papi Franji koji bi trebao potvrditi dobre odnose Hrvatske sa Svetom Stolicom.

Grabar-Kitarović trebala bi u četvrtak razgovarati s papom Franjom na audijenciji u Papinskoj kući, a nakon toga hrvatska sastati se s državnim tajnikom Svete Stolice kardinalom Pietrom Parolinom.

Predsjednica će kasnije u četvrtak u veleposlanstvu RH pri Svetoj Stolici odlikovati kardinala Dominiquea Mambertija Redom kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom, za osobni i višegodišnji doprinos u pristupanju Hrvatske Europskoj uniji te promicanje prijateljskih odnosa između Hrvatske i Svete Stolice. Mamberti je bivši vatikanski ministar vanjskih poslova.

Prvog dana službenog posjeta u srijedu predsjednica RH posjetit će Hrvatski katolički zavod Svetog Jeronima te održati predavanje o temi "Žena u politici, izazovi u globaliziranom svijetu" na Papinskom sveučilištu Antonianum.

Kako se očekuje, prva posjeta predsjednice Grabar-Kitarović Vatikanu označit će nastavak dobrih odnosa između dviju zemalja, a bit će i prilika za razmjenu mišljenja o stanju u Hrvatskoj i regiji, te o međunarodnim pitanjima.

Posjet hrvatske predsjednice najavljen je još u martu. Hrvatska predsjednica Grabar-Kitarović tada je primila apostolskog nuncija u Hrvatskoj nadbiskupa Alessandra D'Errica koji joj je poručio da papa Franjo "s velikom radošću" očekuje njenu posjetu.