Regija
1

Hrvatska: Pozitivna turistička sezona i manje turista iz Rusije

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Na sjednici Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice (HTZ) kojom je predsjedavao ministar turizma Darko Lorencin utvrđeno je kako hrvatski turizam bilježi pet posto rasta na ukupnoj svjetskom nivou.

Uz rast ukupnih sezonskih pokazatelja, koji su kulminirali u julu i augustu, zabilježen je pad dolaska turista iz Rusije, ali i stagnacija tradicionalnog tržišta poput Njemačke i Austrije.

Evropa ostaje najveća svjetska receptivna regija, ali najsnažniju stopu rasta u dosadašnjem dijelu godine bilježe destinacije Azije. Prema dugoročnim projekcijama UNWTO-a govori se o konstantnom padu Evrope u ukupnim svjetskim turističkim tržištima i postavlja se pitanje kako se nametnuti rastućem azijskom tržištu.

"Proteklih osam mjeseci bilježi se 494 miliona turističkih dolazaka u Hrvatsku, što je 25 miliona više u odnosu na isto razdoblje prošle godine", izjavila je Meri Matešić, direktorica Glavnog ureda HTZ-a

Najjača turistička regija je Istra koja ima gotovo 31 posto udjela u ukupnom turističkom prometu, slijede je regije s više od 17 posto, to su Kvarner i Splitsko-dalmatinska županija.

U proteklih osam mjeseci Grad Zagreb bilježi najveći rast ukupnog turističkog prometa, dok je Istra tokom ove godine zabilježila lagani minus u odnosu na prijašnje godine.

U noćenjima prednjače Nijemci s preko 20 posto, zatim Slovenci s 11,2 posto, potom turisti iz Češke i Italije.

Oglašavanje na Facebooku pokazalo se uspješnim s 950.000 fanova na stranici Love Croatia.

Najsnažniji rast ostvaren je iz zemalja Skandinavije, Poljske, Velike Britanije, SAD-a i Kanade, dok je na tržištu Rusije i Ukrajine zabilježen pad. Glavni razlog pada posjeta za 25 posto iz Rusije je uvođenje viza.