Regija
0

Hrvatska: Poplavljeno 150 kuća, evakuisano više od 150 ljudi

SRNA
Na području Lovrečan Otoka i Virje Otoka u Hrvatskoj zbog izlivanja rijeke Drave poplavljeno je oko 150 kuća i evakuisano više od 150 ljudi, dok je vodeni talas Save, koji je ušao iz Slovenije, trenutno stigao do područja Podsusjeda.

Nasip kod Virje Otoka, koji je napukao oko podneva, u potpunosti je popustio u dužini od 30 metara, pa voda sada nezaustavljivo nadire prema poplavljenom naselju.

Na terenu je oko stotinjak vatrogasaca, policajaca i radnika raznih službi, koji će evakuisati stanovništvo čamcima.

Protok vodenog talasa Drave u mjestu Virje Otok rano jutros je iznosio 3.300 metra kubnih u sekundi, što je nivo koju ova rijeka dostiže jednom u hiljadu godina.

Na području Podsusjeda vodostaj Save iznosi 497 centimetara, što je manje nego 2010. godine kada je velikogoričko područje pogodila poplava, saopšteno je iz preduzeća "Hrvatske vode".

"Poplavljena su nizinska područja Brdovca i Zaprešića koja su nenaseljena i nisu branjena nasipom", izjavila je zamjenica rukovodioca Centra odbrane od poplava Lidija Kratofil.

Ona ističe da će vodeni talas Save večeras proći zagrebačko područje, a tokom noći se očekuje njegov vrhunac na velikogoričkom području, dok će sutra biti praćeno njegovo kretanje na područje Sisačko-moslavačke županije, javljaju hrvatski mediji.

Nivo rijeke Save u posljednja 24 sata podigao se za tri metra, a na svom vrhuncu na području Zagreba bi mogao da se poveća na 420 centimetra, navode u Centru za odbranu od poplave.

Kod Strmca Samoborskog rijeka Sava je u jednom trenutku probila nasip, a radnici vodoprivrede Zagreb sanirali su štetu vrećama pijeska.