Regija
2

Hrvatska pokrenula proces protiv bivšeg šefa UDBA-e Perkovića

Klix.ba
Josip Perković
Josip Perković
U proteklih mjesec dana Državno odvjetništvo Hrvatske je napravilo opsežnu inventuru svih dokumenata vezanih za slučaj Josipa Perkovića, koji je osumnjičen za ubistvo emigranta Stjepana Đurekovića, javlja Jutarnji.hr.

Od državnih institucija koje su učestvovale u ranijim istragama zatraženi su svi prikupljeni iskazi, dokumenti i spisi. Obavljeni su čak i razgovori s bivšim šefovima tajnih službi, koji su u to vrijeme učestvovali u istragama slučaja Perković.

DORH se na ovakav potez odlučio nakon što je postalo izvjesno da bi zastara za sva teška ubistva mogla biti ukinuta.

Drugim riječima, DORH se počeo pripremati za pokretanje nove istrage protiv Perkovića zbog sumnje da je saučesnik u ubistvu emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine u Njemačkoj.

Kako Jutarnji.hr javlja, spomenuta inventura dokumentacije je predistražni postupak, jer formalnu istragu ne mogu pokrenuti zbog zastare slučaja. Nakon što hrvatski Sabor izmijeni Ustav i ukine zastaru, DORH će imati otvorene ruke za istragu.

Nova okolnost u slučaju Perković je pravomoćna sudska presuda njemačkog suda protiv Krunoslava Pratesa. On je 2008. godine osuđen zbog ubistva Stjepana Đurekovića na doživotnu kaznu zatvora.

Podsjećamo da je Hrvatska 28. juna ove godine napravila izmjene Zakona o pravosudnoj saradnji u krivičnim stvarima s državama članicama Evropske unije, čime je odlučeno da će Hrvatska izručivati samo osobe koje se terete za zločine počinjene na području drugih članica EU poslije 7. augusta 2002. godine. Time je spriječeno izručenje Perkovića Njemačkoj, zbog čega su Hrvatskoj prijetile sankcije.