Pregovori sa EU
0

Hrvatska otvorila dva poglavlja

FENA
Hrvatska može ostvariti svoj cilj u pristupnim pregovorima s Europskom unijom i do kraja ove godine otvoriti sva preostala poglavlja, a veliki broj zatvoriti, unatoč činjenici da su u prvoj polovici ove godine otvorena samo četiri poglavlja, a da nijedno nije zatvoreno, istaknuto je u utorak u Luxembourgu nakon završetka konferencije o pristupanju na kojoj su otvoreni pregovori u dva poglavlja.

Hrvatska je u utorak na Međuvladinoj konferenciji o pristupanju otvorila pregovore u poglavljima Socijalna politika i zapošljavanje i Sloboda kretanja radnika, čime je ukupni broj otvorenih poglavlja narastao na 20. Na prethodnoj konferenciji o pristupanju pod slovenskim predsjedništvom u travnju otvoreni su pregovori također u dva poglavlja.

"Možda smo mogli otvoriti i više od četiri, međutim i ova četiri poglavlja osiguravaju nam da svoj put završimo sukladno našem zacrtanom cilju, to jest do kraja mandata ove Komisije. Imamo dovoljno vremena i očekujemo da ćemo tijekom francuskog predsjedništva u drugoj polovici ove godine otvoriti sva preostala i zatvoriti veliki broj poglavlja. Dakle, slovensko predsjedništvo ni na koji način nije usporilo ostvarenje cilja koji smo zacrtali", izjavio je hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković.

Europska komisija je 2008. u više navrata nazvala "odlučujućom godinom" za hrvatske pristupne pregovore te najavila da se sva poglavlja mogu otvoriti do kraja ove godine ako Hrvatska ispuni određeni broj uvjeta, a da se pregovori mogu završiti do kraja mandata ove Komisije 2009.

Upitan koji su razlozi za sporost i zašto Hrvatska nije otvorila veći broj poglavlja, slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel je odgovorio da na to utječe cijeli niz razloga i da slovensko predsjedništvo nije imalo odlučujući utjecaj.