Izbori za sedmi saziv Sabora
0

Hrvatska: Otvorena biračka mjesta

SRNA
U Hrvatskoj su danas počeli izbori za sedmi saziv Sabora, a na njima će se birati i osam poslanika iz redova nacionalnih manjina, od toga tri srpska predstavnika između 13 kandidata.

Pravo glasa na izborima za sedmi saziv Sabora Hrvatske ima 4,5 miliona birača od kojih je nešto više od četiri miliona u Hrvatskoj. Za njih će u nedjelju od 7.00 do 19.00 sati biti otvoreno 6.572 biračka mjesta.

Glasanje u inostranstvu za oko 411.000 birača počelo je juče u 7.00 sati u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, a bitće nastavljeno i danas od 7.00 do 19.00 sati. 

Najviše glasača je u BiH, njih 264.000, a u Srbiji pravo glasa ima oko 35.000 hrvatskih državljana. 

Za glasanje za hrvatske izbore u Srbiji juče je otvoreno šest biračkih mjesta u Beogradu i Subotici, gdje će moći da glasaju i oni sa prebivalištem u Hrvatskoj koji su se prijavili do 19. novembra. 

Zbog vremenske razlike, u inostranstvu su prvi na izbore izašli birači na Novom Zelandu, a posljednji danas u SAD. 

Za parlamentarne izbore u Hrvatskoj prihvaćeno je 313 kandidatskih lista i 48 kandidatura nacionalnih manjina. Najveći favorit za formiranje buduće vlade je opoziciona koalicija lijevog centra, Kukuriku koalicija koja bi, prema rezultatima predizbornih anketa, nakon osam godina trebalo da preuzme vlast od Hrvatske demokratske zajednice. 
Ukupno se bira 151 poslanik za Sabor, po 14 u svakoj od deset izbornih jedinica, tri poslanika bira dijaspora u posebnoj 11. izbornoj jedinici, a osam poslanika biraju nacionalne manjine u posebnoj 12. izbornoj jedinici. 

Od toga srpska nacionalna manjina kao najbrojnija bira tri poslanika i to između 13 kandidata.