Ivo Sanader
0

Hrvatska neće blokirati susjedne zemlje

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Hrvatski premijer Ivo Sanader primio je u utorak predsjednika vanjskopolitičkog odbora srbijanskog parlamenta Dragoljuba Mićunovića, istaknuvši kako Hrvatska neće blokirati susjedne zemlje u pridruživanju NATO-u i EU, već će se zauzimati da što brže napreduju prema europskim integracijama, saopćeno je iz hrvatske vlade.

Sanader je također naglasio da Hrvatska sa Srbijom želi graditi dobrosusjedske i prijateljske odnose, naglasivši kako su hrvatsko-srpski odnosi glavni faktor mira i stabilnosti u jugoistočnoj Europi.

Premijer Sanader rekao je kako će i njegov skorašnji posjet Beogradu biti dobar temelj za uspostavu boljih ekonomskih i političkih odnosa dviju zemalja.

Mićunović je također istaknuo kako su odnosi Zagreba i Beograda uvijek bili ključ stabilnosti u ovom dijelu Europe te je dodao kako je u srbijanskom parlamentu utemeljena skupina hrvatsko-srbijanskog prijateljstva, cilj koje poticati i otvarati nove komunikacijske kanale između dviju država.

Premijer Sanader i Mićunović složili su se kako je unatoč svjetskoj ekonomskoj krizi moguće znatno unaprijediti hrvatsko-srbijansku ekonomsku suradnju, osobito u energetici jer obje zemlje trebaju uspostavljati nove dobavne pravce plina, nafte i struje.

U razgovoru su naglašena i neka bilateralna pitanja kao što su zaštita manjina, povratak izbjeglih i raseljenih te utvrđivanje istine o nestalim osobama.

Mićunovića je u utorak primio i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić. U otvorenu i prijateljskom razgovoru obostrano je utvrđeno kako je dobro da se nakon razdoblja stagnacije ponovno oživljava politički dijalog između dviju država, navodi se u saopćenju iz Ureda predsjednika.

Osim intenziviranja međudržavnih kontakata na razini parlamenata navedeno je kako se novi poticaji očekuju od skorog posjeta premijera Sanadera Beogradu. Bilo je riječi i o mogućem dolasku predsjednika Tadića u Hrvatsku te uzvratnu posjetu predsjednika Mesića Srbiji.