Regija
0

Hrvatska: Mraović osuđen na tri godine zatvora

FENA
Josip Mraović iz Bilaja pokraj Gospića osuđen je danas na Županijskom sudu u Rijeci nepravomoćno na tri godine zatvora zbog silovanja američke košarkašice Illishe Jarret u svojem hotelu u Gospiću 2005.

Presudu je donijelo sudsko vijeće kojim je predsjedala sutkinja Ðurđa Jovanić. Ona je prilikom izricanja presude navela da je 59-godišnji Mraović 13. travnja 2005. ušao u sobu Jarret s namjerom da je spolno iskoristi. Pritom ju je pokušao odvući prema krevetu te joj je, snažno ju držeći rukom oko struka, prodro prstom u analni otvor što se izjednačava sa silovanjem, ustvrdila je sutkinja Jovanić. Nakon toga Jarret ga je izgurala iz sobe.

Obrazloženje presude nije bilo otvoreno za javnost, kao i cijeli tijek suðenja na riječkom sudu.

Nakon izlaska iz zgrade suda Josip Mraović okupljenim je novinarima rekao da je presuda donesena pod pritiskom medija i političara, upitavši kako se sutkinja ne srami presude. Dodao je da je Jarret, vrijeđajući je pritom pogrdnim nazivima, cijeli slučaj izmislila, jer je željela otići iz Gospića i tamošnjeg košarkaškog kluba.

Na prvom suđenju na gospićkom Županijskom sudu pod predsjedanjem Branka Milanovića Mraović je bio oslobođen optužbi.

Vrhovni sud prihvatio je žalbu Državnog odvjetništva te je vratio predmet na ponovno suđenje pred posve izmijenjenim sudskim vijećem. U obrazloženju svoje odluke Vrhovni sud je naveo da je sudac pogrješno protumačio zakon, da su počinjene bitne povrede kaznenog postupka i da je pogrješno utvrđeno činjenično stanje. Glavna rasprava na riječkom sudu počela je u prosincu 2007.