Regija
0

Hrvatska: Mljekari kreću u pravnu bitku

SRNA
Foto: HRT
Foto: HRT
Nezadovoljni mljekari u Hrvatskoj donijeli su odluku da odblokiraju puteve i, nakon 15 dana, prestanu sa protestima.

Traktori će se sa saobraćajnica povlačiti danas i sutra, saopštili su mljekari na konferenciji za novinare.

Mljekari su se još jednom izvinili svim građanima, a "Dukatu" i ostalim prerađivačima poručili da je prošlonedjeljni sporazum postignut s dijelom proizvođača nelegitiman, te da je do daljeg na snazi obračun otkupne cijene mlijeke po promemoriji od 2009. što je trenutno oko 2,70 kuna po litri. 

Ako proizvođači to pokušaju osporiti, mljekari kažu da kreću u pravnu bitku. Nakon što je propao još jedan sastanak u Ministarstvu poljoprivrede, mljekari su najavili tužbe protiv osoba u Ministarstvu i prerađivačkoj industriji. 

Na jučerašnjem sastanku s ministrom poljoprivrede Tihomirom Jakovinom nisu čuli ništa novo. Ministar im je ponovio da se problemi ne mogu rješavati na ulici, jer trpe i seljaci i privreda te da Vlada neće povećati podsticaje za mlijeko.

"Ministar je rekao da od 42 lipe intervencije države nema ništa, da ako smo nezadovoljni potpisanim sporazumom idemo u pravnu bitku za promemoriju, da idemo sami u pravnu bitku protiv `Laktalisa` i Ministarstva", izjavio je nakon dvosatnog sastanka član Saveza mljekara Branko Zorić. 

Ministar im je rekao da se sporazum o otkupnoj cijeni mlijeka od 2,43 kune, koji je u četvrtak s prerađivačima potpisao dio udruženja proizvođača mlijeka, ne odnosi na HSUPM, koji ga nije potpisao.