Regija
0

Hrvatska: Medicinske sestre i ljekari pred štrajkom

Anadolija
U pripremi je štrajk medicinskih sestara i tehničara te ljekara do ispunjenje svih zahtjeva sindikata ili pružanja ruke od strane Vlade RH. Razlozi štrajka su, izjavili su sindikalisti, to što Ministartsvo ne uvažava sindikat, nedostatak zdravstvenih radnika i previše prekovremenih neplaćenih sati, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Predsjednica Glavnog vijeća Sindikata Ankica Prašnjak kazala je ispred medicinskih sestara i tehničara kako je jedan od razloga štrajka vraćanje kolektivnog ugovora na stanje od prije deset godina.

Glavno vijeće će 6. septembra donijeti konačne odluke vezane na samoorganizaciju štrajka u koordinaciji s ljekarskim sindikatom. Ljekari će štrajkati odvojeno od medicinskih sestara i tehničara, štrajkovi će biti odvojeni, ali će započeti istovremeno i trajat će paralelno.

Za vrijeme štrajka zdravstvenih radnika odvijat će se zakonski minimalan nivo radnih aktivnosti, organiziran kao rad nedjeljom, kad se radi s minimalnim kapacitetima. Pružat će se osnovna zdravstvena njega i osnovne hitne intervencije, bez operacija, tzv. hladnog pogona i ambulantnih pregleda.

"Hrvatsko zdravstvo pati od hroničnog nedostatka zdravstvenog osoblja, ne plaćaju se ogromni prekovremeni sati u kojima sestre grcaju, a istovremeno se ne dobijaju slobodni dani. Po jednoj sestri imamo po 400 do 500 prekovremenih sati na polugodišnjem nivou", rekla je Prašnjak.

"Tražimo da se počne mjesečno plaćati po 10, 20 ili 30 prekovremenih sati, sukcesivno. Mi nismo megalomani u zahtjevima. Mladim kolegicama, u čiju smo obuku uložili velik rad, njima se raskidaju ugovori o radu. Tu gube i porezni obveznici, umjesto da ih se zaposli da se smanje prekovremeni sati ostalima“, zaključila je Prašnjak.

Neuspjeli su proces pregovora i naknadno mirenje s ministrom zdravlja Rajkom Ostojićem koji su trajali tokom jula mjeseca. Sindikat medicinskih sestara više puta je naglasio kako će štrajk biti proveden po zakonu o štrajku zdravstvenih radnika.