Regija
0

Hrvatska: Liječnici će moći dopunski raditi samo ako skrate liste čekanja

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Liječnici specijalisti zaposleni u državnim bolnicama ubuduće će legalno moći raditi i kod privatnika, a tu će mogućnost, prema novom pravilniku Ministarstva zdravlja o dopunskom radu koji stupa na snagu idućeg tjedna, dobiti oni koji u svojoj matičnoj zdravstvenoj ustanovi obave više posla i značajno skrate liste čekanja.

S obzirom da će se odobrenje izdavati na temelju ostvarenog izvršenja u prethodnoj godini, prema podacima za 2014. godinu to pravo ostvaruje između 35 i 40 posto bolničkih specijalista, odnosno između 1500 i 2000 od ukupno 5700 bolničkih liječnika.

S obzirom da je zadnjih mjeseci izvršenje u redovnom radnom vremenu liječnika povećano za 11 posto, ministar zdravlja Siniša Varga očekuje da će učinkovitost liječnika u bolnicama do kraja godine biti dodatno povećana te da će ih još više ostvariti pravo na dopunski rad u idućoj godini.

Odobrenje za dodatni rad moći će dobiti liječnik koji odradi više od svoje prosječne bruto plaće pomnožene s koeficijentom djelatnosti za koju se traži odobrenje. Odobrenje će, umjesto ministra zdravlja, kako je to bilo dosad, izdavati ravnatelji odnosno sanacijski upravitelji na godinu dana. Oni će za svako odobrenje ili uskratu morati izvijestiti Ministarstvo zdravlja koje će provesti nadzor provedbe pravilnika.

Pomoćnik ministra zdravlja Dragan Korolija Marinić kaže kako je cilj pravilnika da se liječnicima koji više rade omogući da legalno nakon redovnog radnog vremena rade kod privatnika i tako ostvare veće prihode, ali naglašava da će se pritom voditi računa da se ne dovede u pitanje kvaliteta njihova rada u zdravstvenim ustanovama u kojima su zaposleni.

Kod izrade kriterija uzete su u obzir i specifičnosti pojedinih specijalnosti i cijene usluga, pa će tako liječnik anesteziolog za pravo na dodatni rad morati ostvariti prihod u visinu svoje jedne bruto plaće, a opći kirurg 4,5 bruto plaće.

Kako ne bi bila dovedena u pitanje kvaliteta rada u bolnicama, pravilnik propisuje da odobrenje za dodatni rad može dobiti najviše 50 posto zdravstvenih radnika na odjelu. Odobrenje neće dobiti liječnici u čijoj su djelatnosti liste čekanja duže od 60 dana, ako se na operaciju katarakte (očne mrene) čeka duže od šest mjeseci, a na operaciju kuka duže od godine dana.

U Ministarstvu kažu da su u proteklih godinu i pol dana primili petstotinjak zahtjeva za dodatni rad, a izdali njih pedesetak. Također napominju da je zdravstvena inspekcija u proteklim godinama utvrdila nekoliko slučajeva rada na crno, pa zbog toga postoji određeni broj prekršajnih prijava.