Traže uplatu 67 eura
1

Hrvatska: Lažna policija zaključava računare putem virusa

SRNA
Hrvatska policija upozorila je građane na virus koji blokira računar i poručuje korisniku da policiji mora da uplati kaznu od 500 kuna (67 eura) zbog nelegalnih radnji koje su navodno otkrivene na tom računaru.

Sličan virus pojavio se u gotovo svim zemljama EU i SAD, a funkcioniše tako što onemogućava pristup radnoj površini, istovremeno mu šalje poruku da su otkrivene navodne ilegalne radnje na računaru - skidanje muzike, dječija pornografija i slično.

U tekstu se od korisnika traži da uplati 500 kuna putem interneta, nakon čega će račununar biti otključan u roku od 72 sata, javili su hrvatski mediji.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Hrvatske ne sprovodi nikakvu akciju praćenja građana i kontrole korištenja interneta i kršenja autorskih prava. U ovom slučaju riječ je o virusu 'GVU Trojanac'", saopćeno je iz MUP-a.

U saopćenju se navodi da su u proteklih nekoliko dana učestali pozivi građana koji mole da im se otključa računar, jer su platili 500 kuna prije 72 sata.

Hrvatska policija upozorava građane da ne nasjedaju na prevaru, nego da slučaj prijave policiji i potražite pomoć stručnjaka za informacione tehnologije.