Regija
18

Hrvatska: Kontrolori u gradskom saobraćaju žele oružje

Klix.ba
Kontrolori zagrebačkog javnog prijevoza zbog čestih napada građana osjećaju nesigurnost i traže da ih prate zaštitari ili da sami nose oružje.

"Ideja je da se kontrolori u prvo vrijeme zaštite na način da ide netko od zaštitara uz njih, a naknadno, sukladno zakonu, da i oni polože za zaštitara i dobiju takve ovlasti jer mi moramo učiniti sve da se ljudi zaštite", obrazložio je ovu ideju Ante Jelić, predsjednik Udruge sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske, a prenosi Index.hr.

Ipak, iz ZET-a su poručili da će kontrolore zaštiti, ali bez oružja.

"ZET je poduzeo sve u cilju zaštite kontrolora karata, ali u skladu s pozitivnim propisima Republike Hrvatske. Iracionalne mjere, kao što je nošenje oružja, ni u kojem trenutku nisu bile razmatrane kao model prevencije ili dodatne zaštite", kazali su iz ZET-a.

Stručnjak za sigurnost Dubravko Gvozdanović smatra da je o nečem takvom deplasirano uopće razmišljati.

"Razina ugrožavanja nije takva da bi se uopće trebali naoružavati. Postoje organi reda koji su sasvim dovoljni da pruže odgovarajuću zaštitu i kontrolorima. Treba sjesti i razgovarati i utvrditi anomalije i dogovoriti mjere kakve bi bile. Ali, naoružanje je uistinu besmisleno", rekao je Gvozdanović.