Regija
1

Hrvatska: Komemoracija na Jasenovcu obilježena podjelama

Anadolija
Tihomir Orešković (Foto: EPA)
Tihomir Orešković (Foto: EPA)
Povodom 71. godišnjice proboja logoraša iz logora Jasenovac danas je održana službena komemoracija na kojoj je sudjelovao državni vrh na čelu sa premijerom Hrvatske Tihomirom Oreškovićem i predsjednikom Sabora Željkom Reinerom.

Današnju službenu komemoraciju bojkotirali su većinski predstavnici Srba i Židova, tj. predstavnici Srpskog narodnog vijeća (SNV) i predstavnici Koordinacije židovskih općina. Predstavnici Koordinacije židovskih općina održali su svoju komemoraciju 14. aprila, a srpski predstavnici organiziraju komemoraciju posebno, kao i predstavnici Saveza antifašističkih boraca Hrvatske koji će komemoraciju imati 24. aprila.

Tokom komemoracije, uz kulturno-umjetnički program, pročitano je nekoliko pisama logoraša, kao i pismo jedine preživjele logorašice Pave Molnar. Predstavnici katoličke, pravoslavne i musilmanske zajednice održali su i molitve za žrtve, no bez židovskog bogoslužja.

Tokom događanja, ove godine po prvi put nitko od visokih političkih predstavnika nije održao govor.

Na kraju komemoracije predstavnici državnog vrha te brojna izaslanstva kao i porodice žrtava položili su vijence unutar jasenovačkog spomenika "Kameni cvijet".

Predsjednik Željko Reiner nakon komemoracije je izjavio kako je zadovoljan zbog činjenice da je održana dostojanstvena komemoracija koja "nije bila vezana uz nikakvu politiku".

Na pitanja novinara o podjelama i tri komemoracije, kazao je kako je tužan što se Jasenovac ispolitizirao.

Kazao je kako to dolazi od istih ljudi koji su kritizirali tri kolone u Vukovaru, a koje su se prošle godine ujedinile, te kako se sa Jasenovcom događa slično.

"Današnja demokratska Hrvatska nije utemeljena niti na ustaškom režimu NDH i zločinima koje je učinio, niti na totalitarnom komunističkom režimu i zločinima koje je taj režim činio, od Bleiburga, Križnih puteva do Golog otoka, Macelja i drugih. Moderna hrvatska država utemeljena je na braniteljima i Domovinskom ratu", izjavio je Reiner.

Poručio je kako su u Hrvatskoj ekstremne skupine marginalne te da se protivi bilo kakvim ekstremima u društvu.

Osudio je zločine ustaša počinjene u Jasenovcu uz riječi "ne ponovilo se".

Neposredno prije komemoracije koja je počela u 11 sati, u mjestu Mlaka pored Jasenovca, na mjestu nekadašnjeg ženskog logora, na pravoslavnom bogoslužju kojega je predvodio mitropolit Porfirije Perić, prisustvovao je ministar rada Srbije Aleksandar Vulin, predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac te Zlatko Hasanbegović, hrvatski ministar kulture.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović nije prisustvovala komemoraciji zbog službnog puta u SAD, a umjesto nje prisustvovao je njen izaslanik Branko Lustig.