Regija
0

Hrvatska: Kod Pule i Šibenika preminula dva strana ronioca

SRNA
Ilustracija (Foto: EPA)
Ilustracija (Foto: EPA)
Dvojica stranih ronilaca preminuli su danas - Britanac u pulskom, a Nijemac u šibenskom akvatorijmu, saopštilo je hrvatsko Ministarstvo pomorstva, saobraćaja i infrastrukture.

Zaposleni u Lučkoj kapetaniji Pula obavijestili su Nacionalni centar za usklađivanje traganja i spašavanja na moru iz Rijeke da su u 16.30 sati primili dojavu Pomorske policije Pula da je preminuo britanski državljanin čiji su inicijali K.J.S. (59), koji je oko podneva ronio dvije nautičke milje sjeveroistočno od Ližnjana, na poziciji olupine "Rosarol", u okviru organizovane ronilačke ture.

Nakon dojave zaposleni u pulskoj Kapetaniji obavili su uviđaj o uzrocima stradanja ronioca koji je, prema svjedočenju očevidaca, u 12.37 sati naglo izronio, najvjerojatnije zbog zdravstvenih poteškoća.

Čamcem lokalne firme koja je organizovala ronjenje prevezen je u Pulu gdje su mu medicinsku pomoć pružili radnici Hitne medicinske pomoći, ali je u 15.40 sati pulska bolnica saopštila da je britanski ronilac preminuo.

Radnici Lučke kapetanije Pula provodiće dalji uviđaj, uporedo sa policijskom istragom.

Nacionalni centar za usklađivanje traganja i spasavanja na moru primio je u 13.13 sati i dojavu Lučke ispostave Rogoznica da je na poziciji hrid Mulo, nedaleko od Rogoznice, stradao ronilac.

Nakon toga je rogoznička ispostava, u koordinaciji sa Centrom, pokrenula hitan medicinski transport ronioca. O nesreći ronioca nadležnu rogozničku ispostavu izvijestio je vođa ronilačke grupe kada je uočio da se u moru davi njemački državljanin čiji su inicijali U.D. (56).

Ubrzo po primljenoj dojavi, Nijemac je ukrcan na službeni čamac Ispostave i hitno prevezen u Rogoznicu, gdje su mu medicinsku pomoć počeli pružati radnici Hitne medicinske pomoći, ali ga nisu uspjeli spasiti ni nakon nekoliko pokušaja reanimacije.

LJekarskim pregledom utvrđeno je da je najvjerojatnije pretrpio srčani udar prilikom zarona, dok radnici nadležne Lučke ispostave Rogoznica u okviru uviđaja o uzrocima ove ronilačke nesreće provode istragu nad domaćim ronilačkim klubom koji organizovao ovu ronilačku turu.