Regija
0

Hrvatska književnica vrijeđala Židove

FENA
Predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Hrvatko sabora Aleksandar Tolnauer prozvao je danas Vedranu Rudan za govor mržnje, navodeći da je u jučerašnjoj emisiji "In Magazin" Nove TV vrijeđala Židove.

"Vedrana Rudan u toj je emisiji izašla s komentarom na rubu govora mržnje, strašnijim od antisemitizma", ustvrdio je Tolnauer, na sjednici saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

Rekao je da je Rudan Židovima poručila da "prestanu biti Židovi i postanu ljudi", te ustvrdio da je uvredljivo govorila o Ani Frank.

"Ni jedna manjina ne smije biti talac svoje matične države, a u Hrvatskoj je to ne samo jedna manjina", rekao je Tolnauer, koji nedopustivom smatra i usporedbu rata u Gazi s holokaustom.

Kazao je i da je židovska zajednica, čiji je Tolnauer član, o svemu izvijestila Svjetski židovski kongres te naglasio da Hrvatska ne smije tolerirati takav govor mržnje.

U povodu Dana sjećanja na žrtve holokausta Tolnauer je članovima Odbora podijelio publikaciju zagrebačke Židovske općine, sa svjedočanstvima preživjelih žrtava.