20 godina hrvatske samostalnosti
0

Hrvatska je integrirana u asocijacije slobodnog svijeta

FENA
Ivo Josipović
Ivo Josipović
U povodu 20. obljetnice hrvatske državnosti predsjednik Ivo Josipović priredio je u Uredu predsjednika u Zagrebu večeru za predsjednika Republike Slovenije Danila Tuerka i predsjednika Republike Mađarske Pala Schmitta, ističući kako je Republika Hrvatska danas u potpunosti integrirana u asocijacije slobodnog svijeta liberalne demokracije te gospodarstva slobodnoga tržišta.

"Dva su desetljeća tranzicije iza nas. Sve ono o čemu smo sanjali kada smo se odlučili za slobodu još nismo u potpunosti postigli. Ne zato što nismo bili sposobni, nego zato što sloboda baš kao ni blagostanje ne poznaje granice. Ni unutarnje ni vanjske. Siguran sam i veselim se godinama koje su pred nama kada ćemo unutar EU-a, zajedničkim snagama saradnje, uvećavati prosperitet našim građanima", rekao je, uz ostalo, predsjednik Josipović u zdravici pred visokim gostima iz Hrvatske te slovenskim predsjednikom Tuerkom i mađarskim predsjednikom Schmittom.

Josipović je naglasio kako je Republika Hrvatska danas u potpunosti integrirana u asocijacije slobodnog svijeta liberalne demokracije i gospodarstva slobodnog tržišta.

"Večeras mogu s ponosom reći da je danas, dva desetljeća od proglašenja samostalnosti i nakon petnaest godina oporavka od rata koji joj je bio nametnut, Hrvatska zemlja u kojoj građani žive u punoj slobodi političkih, vjerskih, svjetonazornih i etničkih i rasnih opredjeljenja i identiteta. Hrvatska je zemlja koja je u potpunosti integrirana u asocijacije slobodnog svijeta liberalne demokracije i gospodarstava slobodnog tržišta", dodao je.

Predsjednik Republike prisjetio se kako je Hrvatska odmah nakon proglašenja nezavisnosti bila u ratu, čije se posljedice i danas osjećaju, ali je izrazio i zadovoljstvo što će se prostor slobode proširiti i na zemlje zapadnog Balkana.

"Odlučivši se za samostalnost, Hrvatska je željela miran susjedski suživot sa zemljama s kojima je živjela u jednoj ne posebno sretnoj zajednici. Nažalost, to nismo odmah uspjeli. Svaki je rat destruktivan. A rat među susjedima koji su toliko dugo živjeli zajedno, rat je koji brutalno kida tkivo svih zaraćenih društava. Posljedice osjećamo i danas", rekao je Josipović, te dodao: "Ali veselim se i proširenju prostora slobode i prosperiteta na naše susjedstvo, posebno na zemlje zapadnog Balkana, na zemlje koje tek trebaju prijeći put koji smo mi prešli, svatko od nas brzinom vlastitih sposobnosti i vlastitih okolnosti".

"I makar za ovim stolom večeras nisu svi naši susjedi, s nama su naši europski susjedi Slovenija i Mađarska", kazao je predsjednik Josipović istaknuvši da "Slovenija i Mađarska nisu bilo kakvi susjedi. To su susjedi s kojima smo stoljećima živjeli zajedno i pod istom krunom i u zajedničkom carstvu sukreirali svoje identitete; susjedi s kojima smo danas u istom odbrambenom savezu, i s kojima ćemo od skora dijeliti slobodan suživot u EU-u kao zajednici demokracija", kazao je predsjednik Josipović, koji je slovenskom i mađarskom predsjedniku, Tuerku i Schmittu, zahvalio za potporu u "pristupanju u slobodu".

"I kao što ste vi bili potpora našem pristupanju u slobodu, tako će i Hrvatska, zajedno s vama, biti potpora onim susjedima koji večeras nisu zastupljeni za našim stolom", dodao je.

Hrvatska i Slovenija istoga su dana 25. juna 1991. raskinule državnopravne veze s Jugoslavijom te proglasile državnu neovisnost, a dva desetljeća poslije, tokom mađarskoga predsjedanja EU-om, Republika Hrvatska zaključuje pristupne pregovore s EU.

"Dijeleći iste ideale slobode, sa Slovenijom smo koordinirali prve korake prema samostalnosti. U prijelomnim trenucima ugroze našega opstanka, Mađarska koja je već nekoliko godina prije, otvorivši svoje granice hrabro onima koji su žudjeli za slobodom, pokazala svoje visoko razumijevanje smisla slobode, pružila je Hrvatskoj savezničku, prijateljsku ruku. Upravo u razdoblju mađarskoga predsjedanja EU-om naši su pristupni pregovori doživjeli presudan skok prema kraju i uspješnom završetku. Doista naša obljetnica pada u sretnom trenutku ostvarenja naših desetogodišnjih europskih težnji", rekao je Josipović.

Dodao je kako je sa Slovenijom dugo postojao granični spor koji će se riješiti dogovorenom arbitražom.

"Prijepore sa Slovenijom riješili smo onako kako to rade europski susjedi, u duhu kompromisa kojim poslije prijepora ostaju samo pobjednici", rekao je Josipović i ujedno slovenskom predsjedniku Tuerku čestitao 20. obljetnicu samostalnosti Republike Slovenije.