Regija
6

Hrvatska javnost ljuta: Vlada plaća svećenički dom u Sarajevu, a nema se novca za gladnu djecu

Klix.ba
Foto: Svecenickidom.ba
Foto: Svecenickidom.ba
Hrvatska javnost ljuta je zbog Vladine uplate 425.042 eura na račun Vrhbosanske nadbiskupije, a kako bi pomogla otplatu kredita.

Kako piše Index.hr, na taj način će iz hrvatskog budžeta otići novac koji se mogao bolje potrošiti. Kredit koji je Vrhbosanska nadbiskupija podigla kod Hrvatske banke za obnovu i razvoj služi za finansiranje izgradnje svećeničkog doma u Sarajevu.

S druge strane, u Hrvatskoj je nedavno odbijen amandman prema kojem se tražilo 1,5 miliona kuna (oko 200.000 eura) za subvencioniranje prehrane siromašne školske djece u sljedećoj godini. Razlog odbijanja bio je navodni nedostatak novca.

Odobrenje isplate Vrhbosanskoj nadbiskupiji zatražilo je hrvatsko Ministarstvo finansija.

"Vrhbosanska nadbiskupija nije u mogućnosti namiriti ratu kredita, ne samo zbog sveopće ekonomske krize, već ponajprije iz razloga nužne prenamjene do tada raspoloživih sredstava usljed poplava koje su zadesile ovo područje, a u kojima je intenzivno stradalo dvadeset župa Vrhbosanske nadbiskupije", stoji u dopisu Ministarstva.

U svećeničkom domu u Sarajevu svaki korisnik ima svoj stan od 50 kvadrata.

Prilikom odbijanja amandmana za prehranu siromašne djece, Milanka Opačić, ministrica socijalne politike, objasnila je da ta stavka u budžetu jednostavno nije potrebna.