Milo Đukanović potvrdio
0

Hrvatska izgubila posao izgradnje autoputa u Crnoj Gori

FENA
Crnogorski premijer Milo Đukanović u četvrtak je izjavio da je hrvatski konzorcij Konstruktor-IGH-Tehnika izgubio tzv. posao stoljeća koji se odnosi na izgradnju autoceste Bar-Boljare, opovrgnuvši navode da je posao hrvatskih građevinara propao zbog svjedočenja Ratka Kneževića na suđenju za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića.

"Nažalost, očigledno je da je toj priči kraj", rekao je Đukanović odgovarajući na pitanje Nove TV o ishodu međunarodnog natječaja za izgradnju prve autoceste u Crnoj Gori.

Objasnio je da je hrvatski konzorcij imao na raspolaganju osam mjeseci da prikupi valjanu dokumentaciju, dok su ostali to učinili za šest mjeseci, te da je crnogorska vlada potom još produljila rok za dodatna dva mjeseca.

Hrvatski konzorcij, naime, nije prikupio bankovna jamstva za skoro tri milijarde eura "težak" posao.

Đukanović je u emisiji "Provjereno" također istaknuo da "posao nikako nije propao zbog Kneževića", za kojeg je ustvrdio da je "patološki lažov, narcisoidna osoba, lakrdijaš i marginalac" kojemu hrvatski sudovi i mediji pridaju preveliku važnost.

Potvrdio je da se o izgradnji autoceste sada pregovora s grčko-izraelskim konzorcijem i da bi pregovori trebali trajati četiri sedmice, nakon čega će se donijeti konačna odluka. Ukoliko dogovor ne uspije, kazao je Đukanović, moguće je i poništavanje natječaja i raspisivanja novog.

Cijena hrvatskih građevinara bila je 2,77 milijardi eura, a grčko-izraleskog konzorcija HCH-Aktor 3,92 milijarde eura.