Regija
0

Hrvatska ipak izbjegla sankcije?

SRNA
Hrvatska neće biti izložena sankcijama, jer je Evropska komisija prihvatila novi prijedlog Vlade u Zagrebu da izmjene Zakona o pravosudnoj saradnji u krivičnim stvarima sa članicama EU stupe na snagu 1. januara, umjesto 15. jula 2014. godine kako je ranije predlagano.

Predsjednik i potpredsjednik Evropske komisije Jose Manuel Baroso i Viviane Redding prihvatili su ovaj novi prijedlog Vlade Hrvatske, saznaje Index, pozivajući se na izvore bliske Banskim dvorima.

To je kompromis na koji je navodno pristala evropski komesar za pravosuđe Viviane Redding, koja je nedavno predložila Kolegijumu komesara EU da se Hrvatskoj uvedu sankcije zbog kršenja primjene evropskog naloga za hapšenje, navodi portal.

Izmjene zakona, koji je kolokvijalno nazvan "Lex Perković", naći će se na dnevnom redu Hrvatske vlade 26. septembra.

Prema novom prijedlogu Vlade, moratorijum na primjenu zakonskih izmjena trajao bi oko tri mjeseca od donošenja zakona, umjesto deset mjeseci kako je ranije predlagao Zagreb, a na šta Brisel nije pristao.

Dogovoru Evropske komisije i Vlade Hrvatske prethodila je burna rasprava glavnih koalicionih partnera SDP-a i HNS-a, čiji je lider Vesna Pusić insistirala na kompromisnom prijedlogu čak i po cijenu prijevremenih parlamentarnih izbora.

Uoči ulaska u EU, Hrvatski sabor usvojio je izmjene zakona kojim je ograničio primjenu evropskog naloga za hapšenje na krivična djela počinjena poslije avgusta 2002. godine, koji je kolokvijalno nazvan "Lex Perković".

Ovim zakonom je onemogućeno izručenje Josipa Perkovića koga Njemačka tereti da je kao agent jugoslovenske tajne službe UDBA učestvovao u ubistvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine u Bavarskoj.