Regija
0

Hrvatska ima popis od 64 države koje ocjenuje opasnim

FENA
Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova izdalo je tajni dokument u kojem su pobrojane 64 države svijeta koje predstavljaju izvor opasnosti za Hrvatsku, među kojima su sve arapske i većina muslimanskih zemalja, ali ne i Srbija i Crna Gora, piše Jutarnji list.

MVPEI je izdao privremene upute hrvatskim veleposlanstvima i konzulatima o novom postupanju pri izdavanju viza u kojima je i "povjerljiv" privitak u kojem su prema stupnju rizika kategorizirane države čijim je državljanima potrebna viza za ulazak u Hrvatsku, piše list.

U tom tajnom dijelu dokumenta države su podijeljene prema tome predstavljaju li ili ne sigurnosni ili migracijski ili oba rizika za Hrvatsku.

"Sve arapske zemlje i velika većina muslimanskih zemalja svrstane su u kategoriju opasnih zemalja kojima se u posebnoj odredbi dodaje i Palestinska samouprava", piše Jutarnji.

Drugo mjesto na popisu opasnih zemalja zauzimaju afričke, a na njemu su i nositelji isprava koje je izdala UN-ova uprava na Kosovu.

Dokument koji je ministrica Kolinda Grabar-Kitaroviæ s oznakom "vrlo žurno" poslala 2. janauara, međutim, države poput Srbije i Crne Gore te Bosne i Hercegovine ne svrstava u migracijski ili sigurnosni rizik, navodi list pitajući se prema kojim je kriterijima ministarstvo radilo tu kategorizaciju.

Svrstavanje u kategoriju opasnih ne znači da državljani iz tih zemalja neće dobijati hrvatske vize, nego da će postupak za njih biti stroži, kaže Jutarnji list.

MVPEI je od 1. januara prema novom zakonu o strancima središnje državno tijelo za pitanje viza što je do sada bilo Ministarstvo unutarnjih poslova.