Regija
0

Hrvatska i Srbija spremne rješavati probleme

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Hrvatska i Srbija svjesne su dubokih razlika koje postoje u određenim pitanjima, su ali i odlučne da lakše probleme počnu rješavati odmah i češćim kontaktima pokušaju omekšati ono što ih opterećuje kako bi se u budućnosti pronašlo rješenje i za te probleme, rekli su u petak u Beogradu srbijanski i hrvatski premijer Mirko Cvetković i Ivo Sanader.

Hrvatski premijer na početku izjave za novinare naglasio je kako već i činjenica da se okupio vrlo velik broj novinara pokazuje kako "čine dobru stvar" i kako se susret s premijerom Cvetkovićem zaista trebao održati.

Sanader je naglasio kako treba razgovarati te da je došao u Beograd promicati načelo da za Hrvatsku neće vrijediti: "Što je mom susjedu gore, to je meni bolje."

Ponovio je da će Hrvatska 3. aprila ući u NATO te da podupire Srbiju i druge regije za ulazak u euroatlantske integracije. Srbijanski premijer Cvetković susret sa Sanaderom ocijenio je vrlo bitnim doprinosom unaprjeđenju dijaloga dviju zemalja, koji je, kako je rekao, važan i za bilateralnu i za regionalnu te za ostale oblike saradnje.

Spomenuo je hrvatsko priznanje Kosova i tužbu za genocid pri Međunarodnom sudu pravde u Haagu kao velike teškoće, kojih su svjesne obje zemlje, ali je naglasio kako su se Hrvatska i Srbija odlučile ići korak po korak i početi rješavati lakša pitanja kao što je ekonomska saradnja, osobito u energetici.